Connect with us

COVID-19

Томболи, кокошки, марихуана: Как държавите стимулират ваксинацията срещу коронавируса

Публикувана

на

Властите на много страни взимат най-различни мерки, за да подтикнат жителите им час по-скоро да се ваксинират срещу коронавируса: провеждат томболи, предлагат на ваксинираните безплатна бира и коктейли, а в Лас Вегас дори откриват пунктове за имунизация край стриптийз клубовете.

Други държави решиха да действат по-радикално, въвеждайки задължителна ваксинация за някои групи граждани – така постъпиха и някои региони на Русия.

Томболи, пушки и марихуана

В САЩ като цяло нивото на ваксинация е много високо: поне една доза са получили вече към 65 на сто от хората, а над 40 процента – и двете. Жителите на редица щати обаче не искат да се имунизират. Анкети в Западна Вирджиния, например, сочат, че 28 на сто от населението не желаят ваксина.

Щатските власти правят опити да променят тези нагласи: някои прибягват до томболи. Губернаторът на Охайо заяви, че щатът всяка седмица ще разпределя чрез жребий сред новите ваксинирани награди от 1 милион долара, а на петима ученици ще плати изцяло следването в местен университет. Властите заявиха, че за седмица броят на ваксинираните между 30 и 74-годишна възраст е нараснал с 6 на сто.

Примерът на Охайо бе последван от Ню Йорк, но там главната награда бе увеличена на 5 милиона долара. Подобни томболи организираха също Мериленд, Колорадо и Калифорния. Властите в Западна Вирджиния освен пари и университетски стипендии предлагаха възможността да спечелиш камионетка, доживотен лиценз за лов и риболов, пушка или излет за уикенда в тамошен природен парк.

Щатската управа на Ню Джърси приканваше хората да се ваксинират, обещавайки чаша бира без пари, а Ню Йорк и Вашингтон раздаваха на имунизираните цигари с марихуана.

Крави, кокошки и злато

В други страни властите разиграваха сред ваксинираните по-екзотични лотарии. В Тайланд например се теглеха награди като златни накити, ваучери за магазини и дори тор. Най-добър резултат обаче дадоха мерките, взети в провинция Чианг Май – там печелившите получаваха крави и броят на желаещите ваксина тутакси скочи от стотици до няколко хиляди.

В Индонезия желанието за имунизация бе най-ниско сред възрастните хора. Там успяха да ги мотивират с кокошки – след инжекцията всеки вземаше по една жива птица.

Всички на ваксинация

Саудитска Арабия се реши на радикални мерки в борбата за колективен имунитет – на 7 май властите заявиха, че имунизацията ще е задължително условие за работа и на служителите в държавни агенции и предприятия, и на трудещите се в частния сектор. На 1 август влиза в сила забрана за посещения на държавни учреждения, обществени, културни и други прояви без ваксинационен сертификат.

До момента в страната с население около 34 милиона души са поставени вече над 16 милиона дози.

Филипините действаха още по-категорично. Президентът Родриго Дутерте заплаши отказващите ваксина с арест, нарече ги вредители и им препоръча да напуснат страната. Но според проучванията само една трета от филипинците смятат да се имунизират.

Отделните групи жители и заплахите с ограничения

В Европа темата за задължителна ваксинация на някои категории граждани е обсъждана неведнъж, но засега са малко страните, предприели тази стъпка. В Италия например ваксините са необходими за всички медицински служители, включително аптекарите, но правителството обеща да не планира мащабна задължителна ваксинация.

Подобни мерки може да вземе и Великобритания, където до момента са имунизирани едва 10 на сто от служителите в националното здравеопазване.

В Израел, където си поставиха ваксини над три четвърти от пълнолетните жители (един от най-високите дялове в света), властите не въведоха задължителна имунизация. Неваксинираните обаче бяха ограничени в посещаването на обществени места – барове, ресторанти, музеи, театри, хотели, спортни обекти и прояви.

Междувременно България продължава да стои в дъното на класацията по дял на на ваксинирани въпреки осигурените количества от различните видове препарати и възможностите за имунизиране както при личните лекари, така и в специалните пунктове в болници, поликлиники и паркове. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията само 13.4% от българите са напълно ваксинирани, а 15.8% са с една доза. Ниските резултати, отчитани дори в специфични групи от обществото като медиците, разтревожиха Европейската комисия,

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

август 2021
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Advertisement