Connect with us

България

Терзиев, Григорова и Хекимян: 3% разлика или 20 000 гласа между отделните кандидати

Публикувана

на

Около 3%, или 20 000 гласа, разделят основните кандидати за кмет на столицата – Васил Терзиев, Ваня Григорова и Антон Хекимян, показва изследване на агенция „Медиана“. Представителите на ПП-ДБ/“Спаси София“, БСП и ГЕРБ се „движат почти в пакет“, така ме балотажът е гарантиран, сматат социолозите.

Изследването е проведено в периода 10-17 октомври със 710 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на София. Това е изследователски проект на „Медиана“ и е реализиран със собствени средства.

Ето основните изводи:

  • 10 дни преди изборите в София неизвестните се увеличават. Въпреки че първи започна своята предизборна кампания, Васил Терзиев бързо е догонен от Ваня Григорова и Антон Хекимян.
  • В момента тримата са на незначителна дистанция (от порядъка на 20 000), като следва да се има предвид, че едва близо 120 000 (1/4) от вероятните избиратели все още не са определили твърдо своите предпочитания.
  • При това положение дори и четвъртият (Деян Николов) и петият (Вили Лилков) запазват шансове. Колебаещи се и все още не решили представляват огромна маса, която може обърне изборите.
  • В София може да се очаква относително висока изборна активност на кметските избори – около 500-550 хиляди избиратели ще застанат пред урните.
  • Не може да се каже същото за избора на общински съветници – близо 30% от заявилите, че ще гласуват за кмет казват, че няма да гласуват с партийните листи за общински съветници. Това показва подчертаното недоверие на избирателите към партийната система като цяло и скритата (анонимна) власт на партиите в общинските дела. Засега, данните показват, че дори и да загубят кметските избори ПП-ДБ-„Спаси София“ и ГЕРБ-СДС биха могли да сформират „сглобка“ (да получат мнозинство) в общинския съвет на столицата.
  • Без съмнение изборите за кмет на София ще се решат на балотаж като най-вероятните двойки са три: Терзиев срещу Григорова; Терзиев срещу Хекимян; Григорова срещу Хекимян. Към момента, тук отново се сблъскваме с пълна непредсказуемост. На практика и трите хипотетични балотажа разиграни от нас завършват с един и същ резултат 50:50.
  • На втори тур, Васил Терзиев може да разчита на много малко гласове от гласувалите за Антон Хекимян; Хекимян не може да разчита на втори тур на гласовете на Терзиев.
  • Ваня Григорова може да разчита на гласовете дадени за Деян Николов („Възраждане“) и част от тези на другите кандидати , но не и на прилив от страна на гласувалите за Антон Хекимян или Васил Терзиев.
  • На практика изборът в София ще се реши в оставащите десет дни от тези 120 000 избиратели, които към момента все още се колебаят. А голяма част от тях решават, както показват изследванията, в последния ден и дори по пътя от къщи до урните.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни