Connect with us

Енергетика

Теменужка Петкова: Шпионският скандал не влияе на българо-руските отношения

Публикувана

на

Шпионският скандал по никакъв начин не влияе на българо-руските отношения, които са прагматични и на база взаимен интерес, каза днес по Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. В отговор на въпрос, тя каза, че на поредната среща на българо-руската комисия, провела се тази седмица, темата с ареста на председателя на сдружение „Русофили“ и забраните за влизане в страната на руски граждани, не са коментирани и въпросът изобщо не е бил повдигнат.

 

Коментирайки газопроводът „Турски поток“, споразумение за изграждането на който беше подписано тази седмица, Петкова каза, че не очаква той да бъде спрян от ЕС, защото по него се работи от самото начало по европейските правила и законодателство.

 

Енергийният министър смята, че въпреки забавянето на проекта, заради обжалване от отпаднали от търга за изграждането му компании, в началото на 2020 година по „Турски поток“ може да тръгне газ. Дори и това да не стане, България не дължи неустойки, каза Петкова. Тя допълни, че Унгария и Сърбия също имат изоставане от сроковете.

България вече работи по 11 километра от участъка, които трябва да са готови до месец. Газопроводът ще ползва и 140 км от вече съществуваща инфраструктура. Голямото предизвикателство ще е изграждането на частта от Провадия до границата със Сърбия.

 

По договор той трябва да се изгради за 250 дни, но Петкова изрази надежда, че срокът може да бъде намален. Изграждането на българския участък ще струва на страната 2 млрд. лв, а до 2030 години приходите от транзитни такси за преминаващото пред него гориво ще са 9 млрд лв, каза Петкова в отговор на въпрос. Надявам се АЕЦ „Белене“ да се случи, каза енергийният министър в отговор на въпрос. Тя припомни, че има 13 заявления за участие в процедура за избор на стратегически инвеститор, като сред тях са световни лидери в бранша. Вече имало и заявки за изкупуване на част от тока, който „Белене“ евентуално ще произвежда. Северна Македония била готова да купи 10% дял от дружеството, което ще реализира проекта, като гарантира и изкупуване на 10% от електричеството за целия проектен живот на бъдещата централа. Според Петкова до средата 2020 г. ще приключи процедурата и ще стане ясно дали АЕЦ „Белене“ ще се случи. Коментирайки модернизацията на блокове на АЕЦ „Козлодуй“, министърът посочи, че животът на пети блок през 2017 година е удължен с 30 години, като за шести блок това ще става факт в началото на следващия месец.

 

В отговор на въпрос, Петкова посочи, че България ще се бори и за запазване на въглищните централи, които осигуряват 46% от тока на страната, а през зимата 60 на сто от нужните количества енергия. „Ще им удължим живота, както правят други страни от ЕС, като Полша, да речем“, подчерта Петкова.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2020
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Advertisement