Connect with us

България

Телефонната палата на Божков със запор от НАП

Публикувана

на

Укриващият се в Дубай Васил Божков публикува в сряда сутринта постановлението, с което е запорирана сградата на Телефонната палата в София.

Той твърди, че възбраната е наложена заради невнесен ДДС “от евентуалните бъдещи приходи от продажба на билети от все още несъществуващия и вече запориран музей“. Божков публикува във Фейсбук откъси от постановлението за запор, което е наложено от държавен съдебен изпълнител по искане на Националната агенция по приходите.

„Направена е възбрана върху Телефонната палата за невнесено ДДС. От евентуалните бъдещи приходи от продажба на билети от все още несъществуващия и вече запориран музей.“

Това написа тази сутрин във фейсбук бизнесменът и обвиняем Васил Божков, като към твърдението си приложи и документа, с който е наложена възбраната. Той е издаден от Националната агенция по приходите и е дата от 14 февруари на тази година.

От данните в документа е видно, че сградата и нейните активи са запорирани заради „очаквано публично вземане“ от Данъка върху добавената стойност в размер на малко над 135 000 лв., въпреки че Божков е декларирал, че Телефонната палата ще бъде превърната в музей. По този смисъл той не трябва да бъде подложен на плащане на ДДС, защото според член 42 от закона – „продажбата на билети от културни организации и институти по Закона за закрила и развитие на културата“ са освободени от плащането на данъка, тоест имат нулева ставка.  Запорът обаче идва след като са повдигнати вече обвинения на бизнесмена и поради този факт, инспекторът на НАП, решава, че без възбраната ще бъде трудно събирането на ДДС за „получените доставки, свързани с ремонт и реконструкция на обществено-административната сграда“. Божков няма право на данъчен кредит за строителните работи по сградата, докато я превръща в музей, защото после ще продава необлагаеми билетчета.

Формално обезпечителните мерки са наложени по чл. 121, ал.1 от ДОПК – „В хода на ревизията или при издаване на ревизионния акт органът по приходите може да поиска мотивирано от публичния изпълнител налагането на предварителни обезпечителни мерки с цел предотвратяване извършването на сделки и действия с имуществото на лицето, вследствие на които събирането на задълженията за данъци и задължителни осигурителни вноски ще бъде невъзможно или значително ще се затрудни.“

Така излиза, че запорът фактически идва още преди момента, в който Божков е трябвало да плати ДДС-то, а целта е да се гарантира, че държавата ще получи своя дял.

„През последните месеци „паметливият“ Влади Горанов и подчинените му структури – МФ, ДКХ, НАП и АДФИ нарушиха законите хиляди пъти. Влади може и да забравя, но документите, доказателствата и свидетелите остават“, пише днес Божков.

Бизнесменът закупи сградата още през 2017 г. през дружеството „НГ Пропърти“. Цената на сделката беше за над 17 милиона евро, а продавач беше БТК. Още тогава стана ясно, че идеята е бъдещето на сградата да бъде изградено като музей, в който да има и лаборатории за реставрация на артефакти.

Припомняме и че по подобен начин бяха НАП наложи запори на сметки на компании, свръзани с издирвания бизнесмен. И тогава, както и сега, те бяха мотивирани с „предполагаеми публични вземания“. Няколко дни по-късно новосормираната Държавна агенция по хазарта издаде четири акта за общо 700 млн. лв. срещу фирми на Божков.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Advertisement