Connect with us

Водещи новини

„Teжката“ артилерия на руската енергетика у нас за газовия хъб и АЕЦ „Белене“

Публикувана

на

България категорична, че иска руски природен газ да минава през територията й. Това стана ясно в началото на разговора в сградата на Министерския съвет (МС) между премиерите на Русия и на България Дмитрий Медведев и Бойко Борисов. Газопреносът ни се полага, отсече Борисов по темата за газов хъб Балкан. Търсим източници от различни страни. Нашето решение е ясно и съгласувано с ЕК, обясни Борисов. България няма да се оказва от предимството си да има развита компресорна и газопреносна мрежа, подчерта той.

За АЕЦ „Белене“ ситуацията се е променила, стана ясно от коментара му. Борисов припомни историята на проекта. Сега България има увити в найлони два ядрени реактора, каза още министър-председателят. В пленарната среща на двете делегации от българска страна с премиера Бойко Борисов участват вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, и министрите Владислав Горанов, Бисер Петков, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова.

Премиерът на Русия е придружен за двудневната визита в София от генералните директори на „Газпром” и на „Росатом”. Алексей Милер и Алексей Лихачов.

Присъствието на двамата потвърждава очакванията, че преминаването на газопровода „Турски поток“ през България, доставките на руски газ за хъб „Балкан“ и евентуалният строеж на АЕЦ „Белене“ ще бъдат сред водещите теми на визитата.

Шефът на „Газпром“ Милер кацна в София с частния си суперлуксозен самолет „Гълфстрийм”. Той е най-скъпоплатеният мениджър в Русия с годишен доход от близо 20 млн. долара.

По-рано пък от „Росатом” обявиха, че искат да участват в конкурса за доизграждането на Втора атомна. В руската делегация, която пристигна у нас са и Максим Орешкин, министър на икономическото развитие, Максим Топилин, министър на труда и социалната защита, Зарина Догузова, ръководител на Федералната агенция по туризъм, Александър Грушко, заместник-министър на външните работи.

Руският премиер Дмитрий Медведев пристигна на двудневно посещение у нас.

Борисов посрещна Медведев на официална церемония на пл. „Св. Александър Невски“. Руският премиер поднесе венец пред Паметника на незнайния воин.

Утре Борисов и Медведев ще открият Българо-руски бизнес форум в областта на туризма. Руският премиер ще се срещне и с председателя на парламента Цвета Караянчева.

Това е втората визита на Медведев в България след идването му през 2008 г., когато беше част от делегацията на президента Владимир Путин.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни