Connect with us

COVID-19

Тежък локдаун в Германия: Великден „отпада“, затварят и супермаркетите

Публикувана

на

Локдаунът в Германия ще бъде удължен до 18 април. Това гласи решението, взето на срещата на канцлерката Ангела Меркел с премиерите на отделните федерални провинции. Тя продължи повече от 12 часа и бе на крачка от провала поради разногласия по някои точки. В крайна сметка обаче Меркел наложи своята твърда линия.

Какви правила ще важат по Великден?

По Великден ще важи най-строгият локдаун досега. От 1 до 5 април общественият и икономическият живот в страната ще бъде „замразен“. Около Великденските празници важи принципът „оставаме вкъщи“, се посочва в документа от срещата. Четвъртъкът и съботата преди Великден (1 и 3 април) тази година по изключение също ще бъдат „дни на спокойствието“. В събота могат да отворят единствено магазините за хранителни стоки. През посочените пет дни са забранени всякакви събирания навън. Ще бъдат затворени всички заведения на открито. Събиранията в домовете са  позволени с максимум още едно домакинство, като общият брой на хората не бива да надвишава 5 души (в това число не влизат децата под 14 години). Двойките се смятат за едно домакинство. По думите на Меркел, след Великден някои правила може да бъдат разхлабени, стига да са изпълнени критериите от решението, взето на 3 март. По Великден ще бъдат забранени и присъствените църковни служби. Такива могат да бъдат проведени единствено онлайн.

-За Великден – супермаркетите се затварят за 5 дни в цялата страна

-Задължителен тест за всички пътуващи, които се връщат от друга страна.
-Забраняват се почивките в страната.
(отпуска или почивка до Майорка е позволено)
1.МАГАЗИНИ
От 01 Април, общественият и икономическият живот трябва да бъде сведен до абсолютен минимум. „Търговията с хранителни стоки в най-тесния смисъл“ е разрешена да отвори само в събота на 3 Април (но за кратко време). Супермаркетите ще затворят още в четвъртък -01 Април -и ще останат затворени до – 06 Април-. Бензиностанциите, например, остават отворени, но други предприятия ,не ! Поради празниците така или иначе само 1 и 3 април биха били редовни работни дни. Но сега хранителните магазини ще бъдат затворени за по-дълъг период от време.
Препоръката е да се запасите с хранителни продукти още в тази седмица..
2.ОТПУСКА ,ПОЧИВКА, ПЪТУВАНЕ
От друга страна, едва ли ще има почивки в страната. Докато все повече самолети излитат към Майорка, ваканционните домове във Франкония, в Северно море и в Шварцвалд остават затворени – за учудване на много германци. Правителството обаче отново не успява да създаде конкретни перспективи на тази среща на върха на федералните провинции.
3.СЕМЕЙСТВО
Забраняват се големи семейни срещи по Великден
По Великден не трябва да има по-големи семейни срещи. През празниците частните срещи ще бъдат ограничени до вашето собствено домакинство и едно друго домакинство, но не повече от петима души. Деца до 14 години не се броят. Двойките се считат за едно домакинство. Както и през предходната година, също не трябва да има Великденски служби в църквите. „Федералното правителство и щатите ще се обърнат към религиозните общности с искането религиозните събрания да се провеждат виртуално само през това време“, се казва в решението
4.УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНИ
Мерките,които се предвиждат за борба в третата вълна са допълнително затягане на мерките за окръзи с честота над 100 н.инфекции.Наред с други неща,се въвежда забрана за излизане(Ausgangssperre) от 22:00 до 5:00 ч. сутринта, „освен ако няма сериозни и основателни причини за това“. Началният час е оставен отворен тук – той също ще трябва да бъде договорен. Говори се също за затваряне на училища и детски заведения или изобщо да не се отварят, при условие че преподаватели, учители и ученици, не могат да бъдат тествани два пъти седмично.
5.РАБОТА
В третата вълна на пандемията е важно компаниите да позволят на хората да работят от вкъщи,когато това е невъзможно, служителите трябва да си правят бързи корона-тестовe,поне веднъж седмично или два пъти седмично. Тестовете от служители в образователния сектор и от ученици следва да бъдат допълнително разширени. Целта е „поне два теста на седмица“. И в детските заведения служителите трябва да бъдат тествани поне два пъти седмично.
Източник: Tagesspiegel.de
vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement