Connect with us

България

Татяна Дончева пропуска парламентарните избори

Публикувана

на

„Движение 21“ на Татяна Дончева няма да се яви на парламентарните избори на 2 октомври. Това обявиха от партията в последния ден, в който можеха да се регистрират в ЦИК.

Дончева е единственият представител на миналогодишната коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме“, който ще пропусне участие в тази предизборна кампания, след като не успя да си осигури мандати в 47 Народно събрание.

Мая Манолова вече има самостоятелна партия, а Николай Хаджигенов и Арман Бабикян ще използват регистрацията на Мария Капон и нейната „Единна народна партия“ в конкурентна листа.

Докато Николай Хаджигенов лансираше предложението за общо явяване на изборите между „Ние идваме“ и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, Мая Манолова тръгна по алтернативна линия с критика срещу досегашното правителство в сферата на енергетиката и социалната политика.

В последните си медийни изяви Татяна Дончева защитаваше позиция, че преговорите с „Газпром“ трябва да се подновят и въпросът с доставките на газ „да се реши по-практично“, като се подиграваше с опонентите на тази теза, които „предпочитали да се къпят споделено“.

Обяснението на „Движение 21“ е, че ще се готвят за участие в местните избори (през есента на 2023 г.) и в „изборите за 49-ото Народно събрание“ – още преди 48-ото да е избрано.

„На прага на поредните парламентарни избори, със съжаление констатираме, че влошеното състояние на политическата система, острото политическо противопоставяне, липсата на опит, знания, комуникационни умения и адекватна самопреценка сред немалко от политиците, за пореден път ще доведат до резултат различен от очакванията на гражданите за стабилизация, формиране на парламентарно мнозинство и излъчване на правителство“, се казва в позицията на партията.

Според формацията на Дончева – изборите на 2 октомври и новият парламент ще са „междинни стъпки, част от необходимия период за осъзнаване на водещите политически партии на необходимостта от повече диалог и компромиси, за да се постигне стабилно управление„.

Татяна Дончева беше избирана за зам.-председател на две поредни издания на Народното събрание, като през септември 2021 г. беше въвлечена от Тошко Йорданов в скандал с твърдения, че опитвала да разцепи групата на ИТН срещу предполагаем подкуп пред Радостин Василев (по това време – все още депутат от партията на Трифонов).

Тогава Специализираната прокуратура реши да образува проверка срещу Дончева точно преди последните парламентарни избори за 2021, но разследването приключи в началото на януари 2022 с решение, че няма доказателства лидерът на „Движение 21“ да е извършила престъпление.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни