Connect with us

България

Съветниците на акад. Денков – политици с пъстро минало

Публикувана

на

Денков си избра политици с пъстро минало за свои съветници. За част от политическия си кабинет Денков е заложил на лица, близки до него от периода му на просветен министър. За други позиции обаче разчита на фигури, които са с добри връзки в партиите, подкрепящи кабинета.

“Сега” поиска справка от правителствената пресслужба за назначените до момента членове на политическия кабинет на Денков.

Иван Модев застава начело на политическия кабинет на премиера. Той е ключова фигура в партийното строителство на ПП и много близък до Денков. Модев беше начело на политическия му кабинет като министър на образованието.

Иван Модев е с дълга биография в областта на младежките политики и със солидни позиции при различни правителства. Той е син на бившия общински съветник на БСП и областен управител на София Тодор Модев.

Модев младши оглавяваше различни структури, свързани с европейското финансиране на младежките и образователни политики, беше директор на ключовата дирекция за управление на структурните фондове в областта на образованието при министър Тодор Танев.

Интересен факт е, че сестрата на Иван Модев – Мариела Модева, беше зам.-министър на туризма в първия кабинет “Петков” и после при служебните кабинети. Тя се спрягаше за този пост и сега.

Според информация обаче е отпаднала заради съмнения, че ще попадне в ситуация на конфликт на интереси. Модева е близка до БСП и е била дори кандидат за евродепутат от партията през 2019 г.

А сигурността?

Изборът на Денков за съветници в областта на сигурността и въпросите на военно-промишления комплекс също е интересен. За съветник по външна политика и политика за сигурност на премиера е назначен Драгомир Заков. Той беше военен министър в кабинета на Кирил Петков и проектоминистър на външните работи в неуспешния опит на проф. Николай Габровски да направи кабинет с мандата на ГЕРБ. Заков сам съобщи, че става съветник на Денков в профила си във Facebook.

Известността си Заков придоби, когато стана военен министър в кабинета на Кирил Петков на пожар. Дотогава той беше постоянен представител на България в НАТО и замести като шеф на Министерството на отбраната Стефан Янев, който бе принуден да напусне по онова време. Заков получи подкрепата на 184 депутати от групите на ПП, ГЕРБ-СДС, БСП, ИТН и ДБ. ДПС се въздържа, а “Възраждане” не участва в гласуването.

Заков беше неочакван избор за съветник. Буквално половин час преди началото на пленарното заседание все още се смяташе, че начело на ведомството ще застане военният експерт от ПП Тодор Тагарев. И досега не е ясна  същинската причина, която е наложила замяната му със Заков. Сега Тагарев вече е военен министър, а Заков – съветник на премиера Денков.

И вътрешната е важна

Денков реши да запази съветник на предшественика си Гълъб Донев за ресор “Вътрешна сигурност” – Данчо Дяков. Досега той беше секретар на Съвета по сигурността на МС при Донев и вероятно ще остане такъв.

Дяков минаваше за един от най-близките хора на президента Румен Радев в първия му мандат. Тогава той му беше съветник по военната сигурност. През 2018 г. Радев неочаквано го направи шеф на Националната служба за охрана, което потвърждаваше, че му е много верен.

Дяков още по-изненадващо напусна поста през 2019 г. по неизвестни и досега причини и не остана в президентството. Тогава той отиде в бюрото за защита, когато то беше към тогавашния главен прокурор Иван Гешев. Че е напуснал и това място, се разбра, когато стана ясно, че е станал секретар на Съвета по сигурност към МС по времето на Гълъб Донев. Нещо, което е нямало как да стане без санкцията и съгласието на президента Радев.

Данчо Дяков завършва през 1987 г. Военния факултет на ВИФ “Георги Димитров”. От 1992 г. е на служба във Военна полиция, а после 4 години ѝ е директор. Тогава става и генерал. Преди да стане съветник на Радев, работи в Съюзното командване на силите на НАТО в Брунсум, Нидерландия.

По въпросите на военно-промишления комплекс ще отговаря човек, близък на ген. Атанас Атанасов. За поста е избран Веселин Марков, бивш служител на ДАНС. Марков е нещатен сътрудник в НС на съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов. Марков поема ключов ресор на фона на войната в Украйна и намеренията на новия кабинет за по-активна политика в оказването на подкрепа на Киев.

Нали сме европейци

За двустранните отношения и въпросите на ЕС в политическия кабинет ще отговаря Таня Гермер. Гермер се появи в списък на назначени на граждански договори експерти при кабинета “Петков”. Справка в търговския регистър показва, че тя е била в ръководството на агенциите за експортно застраховане и за насърчаване на търговията в кабинета “Сакскобургготски”, участвала е и в борда на “Български пощи”.

За административните въпроси в кабинета Денков ще отговаря Маргарита Парашкевова. Тя бе в екипа на МОН, в дирекция “Човешки ресурси”.

Международните организации и сътрудничество се поема от Екатерина Димитрушева, юрист. Тя бе депутат от ПП в 47-ото Народно събрание.

В политическия кабинет са още Пламен Славов – парламентарен секретар, и Румяна Дилова – сътрудник в кабинета на Иван Модев.

Мария Габриел ще разчита на човек от Брюксел 

Вицепремиерът Мария Габриел ще разчита в кабинета си на човек, с който работи от години – Мария Колева. Тя бе заместник-началник на кабинета на Габриел като еврокомисар с ресори образование, програма “Еразъм”, цифрово образование.

Парламентарен секретар на Габриел ще бъде Елена Найденова, издигана в парламентарни листи на ГЕРБ като кандидат-депутат за София.

За съветник е назначена Десислава Чернева. Лице със същото име работеше като експерт към дирекцията на икономическото министерство за еврофондовете за конкурентоспособност в мандата на кабинета “Борисов 3”.

В кабинета на Габриел е привлечена като експерт и Росица Цонева.

Принципи?

“Сега” за пореден път постави принципния въпрос ще бъдат ли публикувани на сайта на правителството пълните списъци на политическите кабинети, така че тази информация да е лесно достъпна.

Членовете на политическите кабинети така или иначе подават декларации по закона за противодействие на корупцията, които са публични. В същото време имената им не се обявяват като част от състава както на МС, така и по министерства. И това правителство няма амбиция да промени тази практика.

“По отношение на публикуването на членовете на политическия кабинет на премиера и на вицепремиера на страницата на Министерския съвет в интернет Ви обръщаме внимание, че такава практика няма, но сме на разположение да Ви предоставим тази информация при поискване”, пишат от правителствената пресслужба по този въпрос.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни