Connect with us

България

Съдът във Варна освободи лекарите, уличени в подкупи за фалшиви ТЕЛК-ове

Публикувана

на

Няма нито едно доказателство, че четирима варненски лекари, обвинени, че са част от престъпна група за издаване на фалшиви ТЕЛК-ове, са искали и получавали подкуп. Това е изводът на Апелативния специализиран съд, а магистратите оставиха без мярка за неотклонение докторите Петко Ников, който е ортопед, кардиоложката Мима Великова и двама членове на ТЕЛК комисията – Ваня Колева и Юлиян Крумов.

 

Решение на решения на трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК), за 72% инвалидност струвал 500 лв., за 100% – до 1500 лв. Това стана известно по време на гледането на мерките за неотклонение на група, участвала в схема за издаване на фалшиви решения от ТЕЛК. Специализираният наказателен съд освободи четиримата българи като сметна, че няма доказателства за организирана престъпна група. Двамата задържани сирийци остават под домашен арест. Според съда те не са опасни за обществото и няма да се укрият. Прокуратурата ще обжалва решението на 28 февруари.

Държавното обвинение поиска най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ и за шестимата обвинени – двамата посредници-сирийци – Райян Шахуд и Уафик Шахуд, и лекарите Петко Ников, Юлиян Крумов, Ваня Петкова и Мима Великова. Според събраните показания от 15 свидетели, част от които са били разпитани и пред съдя, всеки един от тях е давал на Шахуд по 500 лв. за получаване на пенсия за 72% инвалидност.

Същата сума се е плащала и за подновяване на фалшиво ТЕЛК решение, за издаване на нов документ за инвалидност сумата е стигала до 1500 лв. В залата стана известно още, че в банкова касета на името на Шахуд, прокуратурата е открила 1 млн. и 400 хил. лв.

По делото са използвани специални разузнавателни средства.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни