Connect with us

България

Съдът реши: Споделеното пътуване с Юбер е забранено в България

Публикувана

на

Tричленен състав на Върховния административен съд /ВАС/ потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, с което се забраняват споделените пътувания в България на компаниите „Юбер Б.В“ и „Разиер Опърейшънс Б.В.“. Това съобщиха от пресцентъра на ВАС.

Решението е по повод жалбата на двете компании. То може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС. В него върховните магистрати потвърждават и наложените от КЗК санкции за двете компании.

В становището на магистратите се изтъква правилността на становището на КЗК, че със своето поведение компанията „Юбер Б.В.“ получава нелоялно конкурентно предимство и извлича икономически ползи в ущърб на субектите, които предоставят лицензиран таксиметров превоз.

В решението на ВАС се посочва още, че е КЗК правилно е приела, че степента на обществена опасност от това поведение се увеличава, тъй като лицензираният таксиметров превоз е дейност от важен обществен интерес.

„Предвид това КЗК обосновано е счела, че начинът на предлагане на услугата Uber X оказва съществен негативен ефект върху конкуренцията, тъй като се касае за комплексно поведение на „Юбер Б.В.“, изразено чрез различни по характер фактически и правни действия, чрез което, като краен резултат, услугата Uber X се предлага по нелоялен начин“, пише още в решението на ВАС.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2024
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 
Advertisement

Популярни