Connect with us

България

Съдийската колегия към ВСС одобри: Съдебна ваканция от 15 ноември до 31 декември

Публикувана

на

След дълъг дебат, спорове и различни мнения съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изрази подкрепа към предложението за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и идеята съдилищата в цялата страна да излязат във ваканция от 15 ноември до 31 декември включително, защото по думите на председатели на съдилища „положението е извън контрол“, а болните нарастват многократно всеки ден. Подкрепата за предложението за промени бе изразена с 8 гласа „за“ и 3 „против“. На практика обаче Народното събрание е органът, който ще реши дали съдебна ваканция ще има или не.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет подкрепи предложението на депутата от ГЕРБ Красимир Ципов за съдебна ваканция от 15 ноември до края на годината.

На възраженията на малцинството, че това ще ограничи възможността – в условия на пандемия гражданите да обжалват в съда актове на изпълнителната власт, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков отговори, че обявяването на съдебна ваканция не е затваряне на съдилища.

Той се оплака от ежедневно нарастващия брой на заразени или карантинирани заради COVID-19 съдии и съдебните служители: “Аз съм като малко РЗИ, да ви кажа. В съда всеки ден се занимавам само с това – с карантинирани, с болни, със сменени състави. Но това е отговорността на административния ръководител“.

Почти 8% от административните съдии и съдебните служители, или общо 64 души, са с COVID-19 или под карантина като контактни на лица с установена коронавирусна инфекция, съобщиха от Върховния административен съд. Данните са към 2-ри ноември. 28 души очакват през днешния ден резултатите си от PCR изследвания, тъй като са имали изявени симптоми или са били в контакт с доказано болен с COVID-19.

В случай че при някои от тях тестът се окаже позитивен, процентът на карантинирани съдии и съдебни служители допълнително ще се увеличи, уточняват от Върховния административен съд.

По-рано, в отворено становище Обединение на свободните адвокати призова Народното събрание, Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет и Адвокатските съвети в страната да се предприемат и подкрепят нужните мерки, за да не се стига до повторно затваряне на съдилищата и до спиране на открити съдебни заседания по граждански, търговски, административни и „по-леки“ наказателни дела.

vlastta.bg

 

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement