Connect with us

България

Съдбата на главния прокурор ще решават кадровиците от ВСС

Публикувана

на

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще заседава днес и се очаква да реши дали да разгледа по същество двете процедури за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Първото беше внесено на 12 май от шестима членове на Прокурорската колегия, според които с намесата си в разследването на взрива до автомобила му на 1 май главният прокурор е нарушил тежко служебните си задължения.

Седмица по-късно четирима от шестимата съдебните кадровици внесоха и второ искане – този път, че квалифицирайки народните представители като „политически боклук“, Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт.

За първи път заседанието на Съвета ще бъде председателствано от новия правосъден министър Атанас Славов, който при поемане на поста от предшественика си Крум Зарков коментира:

„Това, разбира се, не е процес, в който съм участвал досега. Тук министър Зарков ми помага и със съвети и с разстановката на силите във ВСС, доколкото той от 10 месеца води тази битка. И се надявам в най-скоро време да видим резултата, който очакват голяма част от гражданите – г-н Гешев да бъде освободен от поста главен прокурор не просто заради тези искания, които сега бяха внесени. Само напомням – преди година-година и половина имаше други искания, които бяха достатъчно силно мотивирани още тогава. Надявам се този процес да бъде завършен по такъв начин, че да няма съмнения в неговата легитимност и да няма съмнение, че е имало външни влияния в този процес“.

След като във вторник влязоха в сила промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, за отстраняването на главния прокурор вече ще са необходими само 13, а не, както беше досега – 17 гласа.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни