Connect with us

Спорт

Светът е футбол: начало на световното първенство в Катар

Публикувана

на

20 ноември 2022, температура около 25 градуса. Започва световното първенство по футбол. Тези думи вероятно биха прозвучали странно и необичайно преди години. Но ето, че днес са действителност, тъй като с двубоя между домакина Катар и Еквадор на стадион „Ал Байт“ ще бъде дадено началото на 22-рото световното първенство по футбол.

Добре дошли в Катар – най-скандалния домакин, приемал световни футболни финали.

Това е мястото, където изтощени работници се крият от жаркото следобедно слънце под убежища от картон и дремят на импровизирани легла по тротоарите. Хората, изнесли тежестта по превръщането на арабската страна в домакин на Мондиал 2022, са невидими за богатите шейхове, уредили по крайно съмнителен начин въпросното домакинство.

Милиони работници, мигранти от някои от най-бедните държави в света, са се установили в Катар през последните 12 години – за да допринесат за подготовката на започващото днес шоу.

Едни са пристигнали от Непал, за да работят по строежите, други от Уганда, за да направят транспортната мрежа, трети от Кения, за да изкарват хляба си като охранители, четвърти от Индия, за да опаковат хранителни продукти. Всички са жертва на системната злоупотреба на държавата Катар, която може да им плаща щедро, но всъщност им осигурява само минимални пари и почти никакви удобства.

Тези мигранти са гръбнака на Катар, около 89% от населението на страната. Тяхна е заслугата, че цялата организация по провеждането на това Световно първенство е успешно осъществена.

Но не са те причината да се стигне до абсурда най-голямото футболно събитие да се провежда в държава с една десета от територията на България, където летните температури достигат 45 градуса.

12 години Катар се готвеше да се представи пред света в своя най-бляскав вид и инвестира над 200 милиарда долара в най-скъпото световно първенство в историята. За силните хора в емирството, планът трябва да се осъществи на всяка цена и увеличаващите се критики няма как да ги разколебаят.

Междувременно, организации за защита на човешките права продължават да повдигат въпроса за хилядите неизяснени смъртни случаи на работници мигранти в Катар през 12-те години на подготовка за Световното първенство.

Семействата на починалите чакат отговори, но години наред няма изградена система – и реално желание – за разследване на смъртните случаи. Точните данни са потулени под официални становища, че мигрантите са починали от естествена смърт, което по катарските закони не предвижда допълнително изясняване на обстоятелствата.

Затова е почти невъзможно да се установи колко са смъртните случаи, свързани с Мондиал 2022 вследствие на лошите условия на труд. Предполага се, че са няколко хиляди, като миналата година Guardian посочи цифрата 6500, а Amnesty International – 15000. Но тези данни се свързват с цялостната смъртност сред мигрантите в Катар през последното десетилетие.

Колко от умрелите са работили по проекти, свързани със Световното първенство и колко от тях са починали не по естествени причини? Можем само да гадаем, тъй като властите в Катар разбираемо нямат желание да потърсят отговорите.

Но колкото и да се потулва истината, скандалът е налице. Часове преди тържествената откриваща церемония на 22-рото Световно първенство, мирисът на кръв и на мръсни пари остава по-силен от повърхностния блясък на лъскавите стадиони, хотели и пътища. Надпреварата предизвиква голям интерес по много причини, най-вече политически, а ФИФА и страната домакин понасят критики. Упреците са свързани с условията на труд в Катар, починалите чуждестранни работници, спазването на правата на човека, отношението към ЛГБТ общността, както и с последните ограничения покрай забраната за продажба на алкохол.

В следващия месец предстоят общо 64 мача, последният от които на 18 декември ще определи новия шампион.

Мащабите на Катар са такива, че страната има ограничения брой места за настаняване на отборите, официалните лица и привържениците. Част от запалянковците дори ще са в съседни държави и ще пътуват за мачовете от световното.

Мачовете в Катар ще се проведат само на осем стадиона. За последно броят е бил толкова малък в Бразилия 1970, но тогава отборите са били двойно по-малко – 16. Осемте стадиона в Катар са разположени много близо един до друг, като са в радиус от 55 км от центъра на столицата Доха. На стадионите обаче няма да се продава бира. Това е важно решение, което засяга привържениците, но и някои от спонсорите, които са сред основните източници на приходи за ФИФА.

„От бизнес гледна точка за мен големият победител от това първенство ще бъде ФИФА. Другото важно нещо е, че отборите, които успеят да се съхранят, да намерят правилната конфигурация и да постигнат добри резултати на терена, също ще спечелят и икономически“, каза директорът „Бизнес развитие“ в PWC Югоизточна Европа.

Кой ще стъпи на върха

Може ли Франция да защити титлата си от преди четири години? Ще стъпи ли Бразилия на върха 20 години след последния си триумф? Възможен ли е изненадващ шампион? Дните до 18 декември ще дадат отговорите на тези, а и на много други въпроси. До момента Испания и Германия са единствените отбори от Европа, които успяват да станат световни шампиони, когато турнирът е на друг континент. Испанците го сториха през 2010 г. в Южна Африка, а Бундестима четири години по-късно на шампионата в Бразилия.Традицията повелява, че когато турнирът е далеч от Европа тимовете от Южна Америка са с предимство.

Групите на световното

Група А: Катар, Еквадор, Сенегал, Нидерландия
Група B: Англия, Иран, САЩ, Уелс
Група C: Аржентина, Саудитска Арабия, Мексико, Полша
Група D: Франция, Австралия, Дания, Тунис
Група E: Испания, Коста Рика, Германия, Япония
Група F: Белгия, Канада, Мароко, Хърватия
Група G: Бразилия, Сърбия, Швейцария, Камерун
Група H: Португалия, Гана, Уругвай, Южна Корея

Това ще е последното (засега) световното първенство с 32 отбора (през 2026 г. в САЩ, Канада и Мексико те ще са 48). Отборите са разпределени в осем групи по четири, като първите два се класират за осминафиналите. Дали заради традицията или на база на формата петкратният шампион и рекордьор Бразилия е фаворитът на букмейкърите, следван от Аржентина и настоящия световен първенец Франция, който обаче има трудности заради контузени основни футболисти. След това се нареждат Англия, Испания и Германия. Отборът на Катар е единственият дебютант на световното. Домакините са настоящият шампион на Азия, като спечелиха континенталния турнир през 2019 г. Големият отсъстващ е четирикратният шампион Италия. Руският отбор беше отстранен от плейофите в квалификациите заради войната, а съставът на Украйна отпадна на последното стъпало. Няма ги Нигерия, Египет на Мохамед Салах и Парагвай.

vlastta.bg

 

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни