Connect with us

България

„Страна“ : Украинци продават органите си на богати чужденци в България

Публикувана

на

Оказа се, че тайната трансплантация на органи е работила в българската болница „Лозенец“, известна още като бившата правителствена болница, която е една от найголемите болници в България. Според министъра на здравеопазването на България Стойчо Кацаров след разследването през последните две години там са извършени дузина операции на бъбречни трансплантации от живи донори, пише украинското издание “Страна“.

Във всички тези случаи документите сочат, че донори на бъбреци са млади хора от Украйна и Молдова, а получателите са граждани на Израел, Япония и Оман, които са приемани под фалшиви имена като техни роднини (което официално прави операцията законна) , но, разбира се, те са били никакви роднини. Подозренията за нарушаване на правилата за трансплантация в страната възникват отдавна. Това обаче за първи път е потвърдено от правителството и може да получи силен международен отговор. Министерството на здравеопазването вече уволни директора на болницата Любомир Спасов, който беше начело на лечебното заведение от 1998 година.
„Цената беше 25 хиляди долара за бъбрек и повече, но това се плащаше официално (и поне още толкова неофициално), а другата част минаваше през здравната каса. Тоест получателите плащат от 50 хиляди долара за бъбрек. Самият донор е получавал само от 5-15 хиляди долара. Не е ясно дали болницата е измислила фалшивите имена на получатели или схемата е била по-мащабна – с фалшиви паспорти на границата. Известни са само имената на дарители от Украйна – Валентин, Артьом, Руслан и други. Някои са работели в Европа и са решили да спечелят допълнително по този начин “, каза българският журналист Ивайло Йолчев пред „Страна“. Всъщност има случаи, когато работниците мигранти, които са заминали за ЕС, са ставали донори, за да спечелят „допълнителни стотинки“. „Поради пандемията работата се намиратрудно, много от моите познати търсят възможност да печелят повече. И те се съгласяват да продадат бъбрек или дори част от черен дроб. Така можете да спечелите около 5 хиляди
долара, понякога и повече. Но можете да спечелите и здравословни проблеми, ако въобще останете живи “, каза Олга Федив, жена от Лвов, която през последните години работи като чистачка и медицинска сестра в няколко държави от ЕС.

Продаде бъбрек, направи сватба и умря

И така, в Лвовска област преди няколко години имаше трагичен инцидент, когато 20-годишен човек продаде бъбрек в чужбина, за да организира пищна сватба в родината си. Умря месец по-късно. Преди сватбата човекът казал на семейството си, че уж е заминал да работи в чужбина. Той наистина е тръгнал и се е върнал с 15 хиляди долара от пътуването. Месец след тържеството украинецът почина. Тогава бе открит белег по тялото на мъжа на мястото на извадения орган. На кого и къде е продал бъбрека, не е установено. Според Йолчев украинските донори се намират чрез посредници, които вземат своя дял. Те също така са уреждали донори за тайни трансплантации на органи в болници в съседна Турция. Според експерти стотици милиони долари се въртят на нелегалния пазар на трансплантации.

„Купуването и продажбата (на органи) е незаконна в повечето страни. Независимо от товатекат тайни трансплантации, има дори транснационални престъпни групи в сянка, които включват висококвалифицирани лекари. По-специално, много клиники на „черни“ трансплантолози се намират в Турция, както и в Китай и Египет“, казва Вадим Резниченко, експерт по трафика на хора и трансплантацията на черно.

Бъбреци от украинци на богати чужденци също са трансплантирани в Казахстан. Преди две години в град Шимкент беше задържан главният лекар на градската болница No1 Абилай Донбай, който беше обвинен в извършване на незаконни операции за трансплантация на човешки органи. Според разследването от 2017 г. в Казахстан действа престъпна група, която привлече като донори узбеки, киргизи и украинци. Получателите са богати чужденци, главно от Израел.

А през ноември миналата година в Истанбул, Турция, бяха арестувани повече от дузина
души, включително няколко украинци, които възнамеряваха да продадат своите органи, а това в Турция е незаконно.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2021
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement