Connect with us

COVID-19

Страховете и истината за ваксините срещу Ковид-19

Публикувана

на

Разговор с проф. Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН

Най-голямото предизвикателство в тази криза както за България, така и за останалия свят е дезинформацията. В целия свят има недоверие и скептицизъм по отношение на ваксините и властите, институциите и медиите трябва да направят всичко възможно да върнат доверието на гражданите, защото само така можем да продължим напред. Това заяви проф. Радостина Александрова, Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН, в предаването „Бизнес старт“с водещ Живка Попатанасова.

„Истината е най-добрата политика“, посочва проф. Александрова.

В разговора бяха засегнати основните опасения във връзка с ефекта от ваксините върху човешкия организъм.

„Първото опасение, че ваксините причиняват стерилитет, е невярно. Освен на теория, а и на практика данните от клиничните проучвания върху лабораторни животни и бременни жени в по-късните фази на тестове показват, че бременността преминава успешно. Вторият повод за недоверие – вграждането на иРНК в нашето ДНК – е изключително хипотетично твърдение, като се вземе предвид с колко вируса и бактерии се срещаме на ежедневна база.“

По отношение на последния довод срещу ваксините, а именно усложняване на заболяването при следващо заразяване, Радостина Александрова посочи, че такъв феномен има в науката, но добрата новина е, че в проучвания са били включени доброволци, които вече са преболедували Covid.

„Данни за такъв проблем няма – единственият случай е бил при доброволец, който е бил инжектиран с плацебо“.

Във връзка с продължителността на имунния отговор Радостина Александрова коментира, че към този момент тя е между 6-8 месеца и е „напълно нормално“ антителата да намаляват вследствие на времето.

„Въпреки това клетките на паметта остават в организма, които при нужда веднага се самосезират“.

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Advertisement