Connect with us

България

Стил или как се оставя бакшиш в различните страни

Публикувана

на

Ако тази година не сте имали време да си вземете отпуск и да пътувате по света, този материал е за вас. Дори да сте успели да го направите – той пак е за вас, защото това не е последното пътуване в живота ви.

Бакшишът е парична благодарност към персонала за отличното обслужване. Но каква сума трябва да оставим, така че да не прекаляваме, но и да не изглеждаме скъперници?

И така, колко и на кого да оставите  зависи от държавата, услугата и, разбира се, от това колко сте доволни от обгрижването.

Италия

В италианските ресторанти бакшишът често е включен и отразен в сметката. Ако в нея забележите думата servizio, става дума именно за размера на паричното поощрение, но тя ще се появи в касовия бон, само ако сте в компания от осем души. Посочването на размера на  бакшиша, не ви задължава да го плащате. Ако липсват такива индикации, всеки от гостите може да остави по едно евро или просто да закръглите сметката.
На пиколото в хотела е добре да дадете банкнота от 5 евро, просто защото даването на монета в ръка е някак неудобно. Когато пътувате с  няколко куфара, предвидете по едно евро за всеки. На камериерките е прието да се оставя по едно евро на ден.

Турция

Тук се налага да давате на всеки и на всички – хората живеят от бакшишите. Ако в хотела оставите някоя лира отгоре, може да разчитате на по-добро ниво на обслужване. На портиера е прието да са дават по 4-5 турски лири (около долар) на куфар, малко повече – 5-7 лири се оставят на камериерките. В някои хотелски ресторанти има кутия Tip Box, в която може да оставите пари за добро обслужване. Често, преди да отпътуват, гостите оставят по още 20-50 турски лири след като са си платили сметката.
В ресторантите нещата са стандартни – бакшишът е около 5-10% отсметката и 15%, ако става дума за много добро заведение. В баровете е по-добре да давате паричното поощрение на бармана.
В Турция е прието да се оставят пари на персонала в хамама –  10-20% от сметката. Не забравяйте да възнаградите и вашия гид за интересната екскурзия, 10-15 лири ще са достатъчни.

Гърция
Традиционно на пиколото се дава по едно евро на куфар, а на камериерката – едно евро за вечер. Може  да оставите парите на нощното шкафче или на леглото. Ако дадете няколко евро, ще покажете, че не сте само доволни от услугата, а направо сте във възторг.
В ресторантите обърнете внимание дали бакшишът вече не е включен в сметката. Обикновено става дума за е 5-10 процента. Не оставяйте възнаграждението за добро обслужване  на масата, давайте парите за сметката в ръцете на сервитьора отбелязвайки, че не желаете рестото.

В Гърция таксиметровите шофьори също очакват бакшиш – около 5-10% от сметката. На екскурзовода може да оставите близка по размер сума  за отлична работа.

Кипър

В повечето хотели бакшишът е включен в сметката, въпреки че тези пари не отиват в джобовете на персонала. В Кипър не е необходимо да оставяте пари на камериерката, но ако решите – нека са между 2 и 4 долара.

Същото важи и за ресторантите: повечето заведения включват 10- процентна такса за обслужване. Но ако все пак искате да възнаградите сервитьорите, оставете им 2-3 евро. По друг начин стоят нещата с екскурзовода – той със сигурност  ще очаква малка награда от вас (между другото,  шофьорът на туристическия автобус също).

Испания

В ресторантите се дава бакшиш около 10% от сметката, винаги само в брой. В кафенето може просто  да оставите рестото или няколко евро, ако наистина сте доволни. Рестото се оставя в върху касовата бележка със сметката или се дава в ръцете на сервитьора. В испанските барове не се очаква да се оставите бакшиш.

Затова пък на камериерките се дава малко повече, отколкото в другите страни – от 2 до 5 евро на ден. Не забравяйте да възнаградите и таксиметровия шофьор, който очаква да получи 10 на сто от сметката отгоре.

Франция

Това е една от най-скъпите европейски дестинации по отношение на бакшиша. На камериерките в хотела се оставят, както обикновено 1-1.5 евро, но в заведенията не може да се скъпите, въпреки  че обикновено таксата за услуга  е включена в сметката. Бакшишът е 10-15% в ресторантите и 1-2 евро в баровете или кафенетата. Пари отгоре се дават и на таксиметровите шофьори – около 5-10% от цената на пътуването.

САЩ

Бакшишът в Щатите е задължителен. Да не оставите парична благодарност е равносилно на тежка обида, демонстрация, че сте много недоволни от услугата. Размерите на бакшишите също са доста големи, в ресторантите – 15-25% от сметката, в кафенетата и баровете не по-малко от 10%, дори в заведения за бързо хранене е обичайно да се оставят 1-2 долара отгоре.
В таксито  също трябва да оставите 15% от цената на пътуването, в хотела – 2 долара за камериерката и 1-2 долара на пиколото за всеки куфар или чанта.

Между другото, има държави, в които не е обичайно да се оставя бакшиш – такива са Китай, Япония (където рушветът дори се смята за грубост), Корея, Швейцария, Австрия и Белгия.

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

януари 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement