Connect with us

България

Стефановден е – момите гадаят за женитбата

Публикувана

на

На третия ден след Рождество — 27 декември, православната църква почита Свети Стефан. Култът към този светец е голям, почитта към него — също. От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е една от първите жертви на християнската вяра. Стефан е един от седемте ученици на Иисус. Той е сред избраните да се грижат за непрекъснато увеличаващото се християнско общество в Палестина.

Стефан бил пръв измежду богоизбраните дякони , той е и първият християнски мъченик. Юдейските началници веднага настроили народа срещу архидякона, тъй като били притеснени от нарастващия брой християни. Юдеите го оклеветили, че хули Бога и Мойсеевия закон и старейшините го осъдили на смърт. Извели го извън Йерусалим – в Йосафатовата долина и разярена тълпа го замервала с камъни. Мъченикът, с последни сили, коленичил и преди да издъхне, се обърнал към небето с думите: „Господи, не им зачитай този грях!“. Тялото му е оставено на зверовете и птиците. Според поверието Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него.

През V век един свещеник получил видение за мощите на светеца и така те били открити и поставени в Сионския храм в Йерусалим.

Обреди и народни вярвания

В народните вярвания, Стефановден затваря цикъла на старата година и отваря пътя на новата. Той е и последният празник от годината.  Стефан на старогръцки означава „венец“ – това  е и една от причините денят да се приема като венец на отминаващата година и за ден на равносметка. На Стефановден на трапезата отново се събира цялото семейство. Поднасят се месни ястия, които жените приготвят от ранни зори. Месят се обредни хлябове и баници, а традиционна гозба на трапезата е свинско с кисело зеле или месни зелеви сърми. В някои краища на страната се коли и  готви кокошка, за да бъде идната година богата и силна. От Стефановден до Йордановден се спазват обичаите характерни за Мръсните дни – жените не бива да метат, мият косите си, перат, не се правят венчавки, кръщенета, опела.

Новобрачните ходят на гости на своите кумове, кръстници и родители в знак на уважение.
Със Стефановден е свързан и обичаят ладуване. Неомъжените девойки се събират и правят обредни практики, които да им покажат кога и с кого ще минат под венчило.

Плетат китки и привързват към тях пръстен или друг личен предмет, после го топват в менче пълно с мълчана вода, менчето се покрива с червено було. На другия ден девойка, облечена като булка, вади едно по едно китките и докато другите пеят обредни песни (ладанки) гадае коя мома за кой момък ще се венчае.

Имен ден имат всички с имена: Стефан, Стефка, Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Стойчо, Стоимен.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement

Популярни