Не се чувствам виновен за нищо, което съм казал или направил. Във всичките си действия съм се ръководил единствено и само от интересите на България. Затова, когато казвам нещо, аз знам защо. Когато взимам решение, аз знам защо. Ще се обърна към министър-председателя: Уважаеми г-н Петков, аз не съм „твой министър“, нито съм бил, нито ще бъда. Аз съм министър на Република България и служа единствено на родината. И ще продължа да го правя. Това заяви във видеообръщение, публикувано в личния му профил във Фейсбук, вече бившият министър на отбраната Стефан Янев, който днес празнува своя 62-и рожден ден.

По думите му, светът е в разгара на криза, която вече сериозно размести пластовете в системата на международните отношения и е напът да промени нейната логика. Според Янев, тази криза има потенциал да доведе до катастрофални последици в много отношения – до хуманитарна катастрофа и до сериозни икономически, финансови и социални последици.

„От действията и решенията, които взимаме в момента, зависи как ще премине България през този труден период, който ни очаква. А перспективата не изглежда никак добра, защото поведението на основните политически сили в страната в момента е базирано основно на популизъм и лансиране на емоционални тези. Вместо да се търсят работещи решения се генерират краткосрочни политически дивиденти на базата на страданията на хората“, заяви бившият военен министър.

Той допълни, че е уверен, че българските граждани вече добре се ориентират в ситуацията.

„Те са мъдри и няма да допуснат да бъдат използвани в пропагандни кампании в нечий интерес. Основната задача на политическото ни представителство днес, фундаменталната отговорност на политическия елит е да защити адекватно националния ни интерес. А той е това, което гарантира свободата, сигурността и благополучието на българските граждани. Това, което спомага да съхраним националната си идентичност и държавността ни. Това, което ще осигури бъдеще на нашите деца. Националният интерес трябва да бъде защитен включително и в многостранните формати, в които участваме. Тези формати не следва да детерминират, да определят интересите ни, те са единствено инструментариум и механизъм за реализирането на нашите интереси“, каза още Стефан Янев.

Той бе категоричен, че не винаги решенията, които се взимат в съюзни формати, са правилни и добри за България.

 

vlastta.bg