Connect with us

България

Стартира почистване на сгради в София от графити

Публикувана

на

Създават се нови правила за рисуване на графити в София и започва почистване на сгради в историческия център на града, обяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Той посочи, че предстои създаване на правила, чрез които ще се надградят възможностите за работа на графити артистите, като ще бъдат създадени „свободни“ стени, като например такива в Южния парк и в парк „Студентски“. Ще се обособят и две пространства – под моста „Чавдар“ и в подлеза до гара „Подуене“, за съвременно градско изкуство, посочи Георгиев, цитиран от БТА.

Председателят на СОС уточни, че ще бъдат направени нормативна промяна, която ще регламентира правилата за рисуване по фасади на сгради от графити артисти по желание на живеещите в сградата. Трябва да се разграничават графитите от вандализма, централната градска част е съсипана, каза още той.

Започва почистването на исторически сгради, включително и на частни сгради, като най-напред ще се започне от центъра на града. Предвижда се увеличаване на ресурса, създавайки собствено звено, за да може, след купуване на техника и обучение на персонала, да се реагира бързо и със собствени средства, каза още Георгиев.

Ще има възможност собствениците на частни сгради да заявят желание за почистване на фасадата, което ще се извърши по определени критерии и обследване на мазилката, обясни Георгиев. Почистването ще се извършва със средства от общинския бюджет.

Главният архитект на столицата Здравко Здравков посочи, че е изработена цялостна визия как ще изглеждат фасадите на сградите по улиците „Граф Игнатиев“, „Солунска“, „Цар Шишман“ и „Шести септември“, като се предвижда почистването на графитите да започне най-напред от тях.

По думите му фасадите на храмовете са много особени и се търси специална технология за тях.  Целта ни е да запазим културното наследство, но и да дадем ясен знак, че няма да се толерира вандализмът, допълни той.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2024
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 
Advertisement

Популярни