Connect with us

България

Стаж за продан: Схемата на НОИ Силистра или как се превръщаш в „миньор“ с максимална пенсия

Публикувана

на

След арестите за измамната схема, по която са източвани парите за пенсии, информацията за начина, по който са прибирани средствата, е оскъдна. Според експертите, става дума за фалшифициране на документи за стаж преди 1997-а година, когато НОИ не е разполагал с електронен регистър. Служителят доказва стажа си с трудова книжка и т.нар. УП-та.

Схемата, според прокуратурата – плащаш на посредник, получаваш фалшиви документи за трудов стаж, а те отиват в НОИ. Така, срещу 10 хиляди лева всеки може да се превърне, например, в миньор с дългогодишен опит и висока пенсия. За да са сигурни, че ще си получат парите посредниците задържали дебитните карти, на които се превежда пенсията.

Когато някой подаде документи в осигурителния институт, служители преценяват има ли право на пенсия, преписката минава и през инспектор и двама контрольори. И накрая решението с размера на пенсията се подписва от длъжностното лице по пенсионното производство. Подпис на директор на поделението на НОИ не се поставя.

За стажа преди 97-а се разчита на документите, които човек представя. При съмнение, НОИ може да направи проверка дали наистина служителят е работил в посочените фирми, на каква длъжност и с каква заплата.
Ако някоя от тях вече не съществува – документите й, които засягат пенсионните права, се пазят в НОИ.

По-големи са изкушенията за фалшифициране на категориен стаж, т.е. на работа при тежки условия, защото този стаж има по-голяма „тежест“ в пенсионната формула. В схемата би трябвало да са замесени и фирми, които издават фалшивите документи, че хората са работили за тях. На този етап обаче разследващите не съобщават имена.

Задържани са над 10 души, сред тях и шефът на силистренския НОИ Милен Пенчев, баща на певицата Тита. Милен Пенчев държал вкъщи досиетата на хора, на които издавал документи, че са работили като миньори.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни