Connect with us

Политика

Спор за бюджета: Гълъб Донев срещу Нинова и Асен Василев

Публикувана

на

Служебният премиер Гълъб Донев защити политиката на правителството от нападките на редица депутати заради това, че вместо да внесе проектобюджет за 2023 г. предлага удължаване действието на настоящия, както и на този за държавното обществено осигуряване и за здраве. Парламентът заседава извънредно, за да разгледа трите проекта, внесени от правителството. Удобно е да се атакува служебното правителство в момент, когато прави всичко възможно, за да минимизира ефектите от кризите, в които завари страната на 2 август т.г., обяви Гълъб Донев. Това, което служебното правителство направи и ще продължи, докато не се излъчи редовен кабинет, е да се гарантира сигурността на хората, увери той.

В началото на дебатите Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“ обвини „кабинета на президента Радев“, че отказва да изпълни конституционните си задължения да внесе бюджет, който отговаря на актуалната макроикономическа и геополотическа обстановка. Вместо това е избрал да води пропагандна кампания като заплашва гражданите с голям бюджетен дефицит и др. Обяви, че няма как като се надценят разходите с 10 млрд. лв. и се подценят приходите с 4 млрд. лв. да излезе сметката. Такава е оценката на партията му за проектобюджета, който Министерството на финансите представи, но не внесе и който бе с 6% бюджетен дефицит.

Обяви, че подходът на служебния кабинет означава замразяване на доходите догодина, на стимулите за млади семейства, на социалната политика. Освен това очаква силен негативен ефект върху здравната и осигурителната система.

Това че сте излъгали през август, не ви оправдава да не вкарате закон за бюджета. Незипълнението на тази задача ще доведе до тежки последици догодина, предупреди съпредседателят на ПП Асен Василев от парламентарната трибуна.

Бившият финансов министър уточни, че при невнасянето на нов бюджет, тежките последици ще са по няколко линии. Шансовете за влизане в еврозоната без бюджет за 2023 са нула, предупреди Василев. Второ – шансовете да излезете на външни, дори вътрешни пазари, да наберете дългово финансиране без одобрен бюджет не са добри и даже да се изпълни дълговото финансиране, това ще стане при много по-лоши лихвени проценти. Това е като да идете в банката и да кажете – нямам бизнес план, но ми дайте кредит.

Третото и най-тежко като проблем събитие, коегто ще се случи  и Нинова даде заявка, че между 1 и 2 четене всички ПГ ще внесат предложения за разходи. Но тъй като това не е бюджетна процедура, те нито ще бъдат остойностени, защото няма число в удължителния закон, нито ще бъдат остойностени правилно приходите, нито ще има заложено бюджетно салдо.Т.е. няма заложен дефицит, с който НС да се съобразява. Между 1 и 2 четене ще се развихри безконтролно предложения за разходи, но не са остойностени с приходи и няма основното оръжие  – да не се пипа бюджетното салдо.

Ако гласуваме днес на 1 четене, вие нямате право да го изтеглите от НС. През удължителния бюджет има редица смислени политики, но няма как, те трябва да минат през през най-различни закони, с изнасилване на бюджетния процес, отсече Василев.

Това е обяснение, защо част от мерките ние не сме внесли през друго законодателство, а искахме нормална бюджетна процедура. Искахме да бъдат остойностени, да видим, че бюджетът може да го понесе. Колеги, не е късно, изтеглете го преди да бъде приет на първо гласуване и вкарайте истински бюджет. Ако не вкарате истински бюджет, това, което ще трябва да работите първо полугодие следваща година е да обяснявате какви разходи откъде са дошли, после да търсите приходи, без да имате нормална рамка и не на последно място – трябва да има един нормален разчет какво се случва до края на годината.

Малко преди него Корнелия Нинова от БСП тъкмо това каза, че партията й не подкрепя удължаване на бюджета, но ще подкрепи проектите, за да има възможност да внесе своите социални предложения, които са свързани тъкмо с допълнителни разходи.

По време на изказването й размени реплики с Настимир Ананиев, „Продължаваме промяната“, като изрази удивление, че партията не се гнуси да гласува с мафията и статуквото за оръжейна помощ за Украйна, а сега демонстрира това, когато става дума за удължаване на бюджета. Тя се обърна към избирателите, че подкрепя удължаването тъкмо за да може да внесе БСП своите предложения. След нея Асен Василев прогнозира, че е много вероятно с удължения бюджет да се работи до средата на идната година, което ще направи много трудна работата на служебния кабинет по излизане на пазарите. След почивка депутатите продължиха дебатите като не бе прието предложението гласуването да се отложи за сряда.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2023
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement

Популярни