Connect with us

България

Спешна среща в МС заради бойкота на медицинските сестри

Публикувана

на

Премиерът Бойко Борисов прие на среща представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, на КНСБ и на КТ „Подкрепа”, присъства и здравният министър Кирил Ананиев.

Медицински сестри от цялата страна обявиха, че ще излязат в петък на национален протест пред Министерството на здравеопазването с искане за по-достойно заплащане на труда им. Те настояват за стартово възнаграждение от две минимални работни заплати и регулиране на работното време. Обясняват, че често им се налага заради ниското заплащане да работят извънредно, на две и повече места и да поемат по няколко смени.

„Дълбоко оценявам и уважавам професионалистите по здравни грижи. Те имат висок капацитет и затова се ценят навсякъде, но не мога да не отрека, че имаме проблем с човешките ресурси, както в цялата система на здравеопазването, така и при професионалистите по здравни грижи“, заяви Кирил Ананиев.

Ананиев каза, че няма нужда от недоволство, а от разговори, обсъждане и дебати. Ананиев увери, че ръководеното от него министерство има за цел да стимулира работещите в системата.

„Заедно трябва да работим за справедливото разпределение на финансите на ниво лечебно заведение, за да може с наличния ресурс и с допълнителните средства от 30 млн. лв., които ще получат областните и общинските болници, да бъдат увеличени заплатите на целия медицински персонал. Констатираме, че в отделни лечебни заведения, най-вече в по-малките населени места не е достигнала информация относно разпределението на отпуснатите от правителството 30 млн. лв. за общинските и областните болници. По-голямата част от тях е предвидена именно за увеличаване възнагражденията на работещите“, коментира още министърът.

Според организаторите на протеста ниското заплащане и лошите условия на труд са довели до сериозните кадрови проблеми. Медицинските работници настояват за равномерно разпределение на персонала в болниците, медицински стандарти за работата на сестрите, лаборантите, физиотерапевтите и фелдшерите, както и ясен ангажимент за финансирането на болниците – от общини, държава, НЗОК. Освен това искат да се прекрати механичното изпълнение на дейности по клиничните пътеки, а пациентите да бъдат реално лекувани, включително да се осигури финансово работата на лечебни заведения за долекуване, където сестриннските грижи са основни.

Шефове на болници – милионери, медицински сестри в мизерия

Според Колективния трудов договор в здравеопазването (КТД) между работодатели, синдикати и държавата, подписан през 2016 г., по време на Москов като здравен министър, медицинските сестри трябва да получават най-малко 750 лв. За току-що завършил лекар е предвидено увеличение над тази сума за между 28% и 38 %. Предвидени са увеличения и за редови лекари, лаборанти и санитари. Тази групи също са силно занемарени откъм професионални условия у нас и заплатите им не са като в КТД.

Основна заплата 585 лв. (с надбавки, чисто 610 -630 в различните месеци) – УМБАЛ, Плевен, нефрология; 25 години трудов стаж.

Основна заплата 582 лв. – Отделение хемодиализа, Добрич.

560 лв. – хемодиализа и нефрология, Казанлък, при 38 години стаж. МБАЛ“Св.Иван Рилски“АД гр.Разград – основна заплата 600лв., но в някои отделения – 800 лв.

МБАЛ Средец – основна заплата – 530 лв. Детско хирургично отделение в частна болница в един от големите ни градове – 750 лв. без да се броят допълнителните купони.

670 лв. – основна заплата в яслена група в Плевен.

530 лв. – яслена група, Балчик.

580 лв. основна – Червен бряг, отделение по хемодиализа (персоналът няма купони и други доп. придобивки).

 vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни