Connect with us

България

Спешна среща при президента за състоянието на коронавируса у нас – ще има ли нов локдаун?

Публикувана

на

Състоянието на пандемията и развитие на следваща вълна събра извънредно при президента няколко министри. Това наложи здравният министър Стойчо Кацаров да прекъсне отпуската си, а от ГЕРБ обвиниха в парламента, че ги е излъгал и затова не се е явил на изслушването.

Предишните вълни от коронавирусна инфекция са управлявани хаотично, неадекватно и без план, каза  Румен Радев в началото на работна среща. Според него е важно да има ясни и надлежно разписани мерки на правителството за справяне с пандемията.

„Виждаме, че случаите нарастват всеки ден и специалистите споделят, че сме на прага на следваща вълна“, добави той.

Държавният глава уточни, че днешната среща не е за определяне и дискустиране на локдаун, а за да се информират българите, които имат право да знаят как правителството управлява кризата и мерките, които още бъдат предприети.

Радев поздрави служебния министър на здравеопазването, че за кратко време са направени анализи на справянето с предишните вълни, както и за това, че за първи път имаме подробен план с ясни критерии и показатели как да се разгърне здравната система, така че да се минимизират последствията.

„Досега страната ни е на трето място в ЕС по смъртност от коронавируса и на 8 място в света“, допълни Радев.

Имаме шансове да преминем по-леко, с по-малко жертви и разходи, и по-малки ограничения на бизнеса, докладва Кацаров на президента. Броят на заразените расте през последните седмици, все още се намираме в зелената зона, активните случаи растат.

В рамките на следващите 7 до 10 дни страната ни ще навлезе в оранжева зона или второ ниво на опасност, докладва здравният министър Стойчо Кацаров пред президента на свиканата от него извънредна среща на „Дондуков“2.

Той посочи, че сме подготвени да посрещнем новата вълна, но от финансова гледна точка поиска спешна актуализация на бюджета в парламента.

Кацаров призна, че властите не могат да преодолеят негативните нагласи спрямо ваксинирането. По данни от днес близо 70% от лекарите са с поставена ваксина, похвали се Кацаров.

аведенията: Стойчо Кацаров води война срещу нас!

Предупрежденията на здравните власти предизвикаха гневна реакция от страна на заведенията: „След всяко изказване за затваряне и как ние сме най-големите разпространители на вируса, следва вълна от напуснали служители и спад в оборота.

Проблемите ни с набирането и задържането на персонал са огромни поради несигурността на работата в бранша. И отговорните фактори, вместо да помогнат за решаването им, ги задълбочават. Служебното министерството на здравеопазването продължава целенасочената война срещу българския бизнес и конкретно сектора със заведения“, написаха в отворено писмо до медиите двете браншови организации на заведенията. Те обвиниха Стойчо Кацаров, че не се е справил с ваксинацията заради разнопосочните изказвания, които е правил преди да стане министър и след това. И поискаха оставката му.

От бранша искат предвидимост и компенсации

За предвидимост и ясни правила за обезщетения на бизнеси при евентуални нови ковид мерки настояха представителите от Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ) по време на среща със служебния министър на туризма Стела Балтова. Тя обеща да организира среща на туристическия бранш с представители на 6-те ресорни министерства и на техните подчинени ведомства, които имат отношение към определянето на здравните мерки за влизане в страната и на нейната територия, както и за обезщетенията при нов локдаун.

„Трябва да знаем по какви схеми и с какви суми ще бъдат възмездявани всички бизнеси, както и техните служители. Нужно е да се предвиди и да е ясно при какви спадове на оборотите каква ще е финансовата подкрепа, още повече, че след близо 2 години ковид има някаква яснота за това какви са мерките и компенсациите както у нас, така и чужбина“, подчерта зам.–председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров. „Необходима е предвидимост относно здравните заповеди за влизане в страната“, добави председателят на Обединение “Бъдеще за туризма” (ОБТ) Павлина Илиева. Постоянното издаване на нови здравни заповеди за преминаване на граничните пунктове води до хаос и създава излишен смут в потенциалните клиенти на туроператорите, категорични са от бизнеса.

Според председателя на „Бъдеще за туризма“, Павлина Илиева, това ще е краят на летния туристически сезон у нас.

„Работим в последната минута, защото нямаме предвидимост. Всяка заповед излиза в понеделник с влизане в действие в сряда, което означава, че имаме чисто два дни предвидимост. Ние почти ще спрем работа, ще намалее обемът на работа както за излизане, така и за влизане. Ние ставаме „оранжева“ държава и съответно другите държави ни гледат като опасна“, коментира Илиева пред България он еър.

 

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement