Connect with us

България

Специален прокурор ще разследва за престъпления главния прокурор

Публикувана

на

Разследването по дела за престъпления, извършени от главния прокурор или негов заместник, ще се провежда от прокурора по разследването срещу главния прокурор или негов заместник. Това реши парламентът с приетите на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), съобщи БТА.

Вносител на промените е депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

На второ четене депутатите приеха, че номинации за този пост ще могат да правят шестима членове от Висшия съдебен съвет (ВСС), а не само от прокурорската колегия, както беше заложено преди.

Разследващият прокурор ще бъде с 5-годишен мандат (при първоначално обявени 7 години), без право на повторно избиране и статут на действащ обвинител, подобно на европейските прокурори. Той ще може да възлага отделни действия по разследването на следовател от следствени отдел в Специализираната прокуратура.

В пленарната зала представители на опозицията критикуваха направените промени. Депутатът от БСП Филип Попов ги определи като „правен Франкенщайн“. Неговият колега Крум Зарков пък обясни, че новата фигура на разследващ главния прокурор няма да бъде ефективна.

„Когато цялата идея зад този нов прокурор е, че нормален редови прокурор не може да извършва ефективно разследване срещу главния заради йерархичната структура на прокуратурата, това не разкрива ли абсолютното безсмислие на тази нова фигура?“, коментира той.

За депутата ако го няма този нов разследващ прокурор, то не би трябвало да има пречка всеки един прокурор да разследва деяния, извършени от главния прокурор и неговите заместници.

Facebook Comments
Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement