Connect with us

България

Спасителят на България

Публикувана

на

Удроу Уилсън – президентът, който спаси България
Знаете ли, че двадесет и осмият президент на САЩ / 1913-1921 г./ Удроу Уилсън е бил изключителен защитник на България?
След края на Първата световна война, той се опитва да защити границите на победените държави и да постигне справедлив мир в света.
На 8 януари 1918 г. той произнася прочутата си реч за „14-те точки” като предлага създаването на Обществото на народите, световна миротворческа организация, която ще се стреми да помага за запазване на териториалната цялост и политическата независимост на големите и малки нации.
Удроу Уилсън се надява, че предложените „четиринадесет точки” означават край на войната и постигане на справедлив мир.
На Парижката мирна конференция през 1919 г., след края на Първата световна война, той представя своя план за следвоенното устройство на света. Разумната му политическа програма среща обаче яростния отпор на европейските империалистически сили от Антантата, които са победители във войната, вследствие на което по-голямата част от 14-те му точки не са приети.
Удроу Уилсън категорично се противопоставя на това България да бъде жестоко наказана, заради участието си във войната, както иска Великобритания. Той защитава позицията, че Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Западните покрайнини трябва да останат в границите на българската държава.
В оформянето на тази позиция участва и американския шарже д’афер в София Мърфи – известен българофил, който представя на конференция в Париж документи за българския характер на Тракия, Добруджа и Македония.
Британците скланят на „компромис“ с автономна тракийска квази държава, но в границите на гръцката държава. Предложението обаче е отхвърлено от американските дипломати.
Франция дава идеята за свободна Западна Тракия, включваща българското етническо малцинство. Това решение получава подкрепата на САЩ от техния дипломатически представител Полк, но гръцкият премиер Венизелос яростно се противопоставя на тази идея с аргумента, че Гърция няма да има пряка сухопътна връзка с Одринска Тракия, която държавите от Антантата са решили да й дадат.
Удроу Уилсън осуетява реализирането на плана за ликвидирането на българската държава и разделянето й на три района, подчинени на Гърция, Сърбия и Румъния, лансиран от нашите съседи на мирните преговори в Париж.
Възмутен от налаганата късогледа и отмъстителна политика на европейските си съюзници от Антантата, спрямо победените във войната държави от Централните сили, той напуска конференцията и се завръща в САЩ. За своята упорита борба за справедлив и траен мир, Уилсън е удостоен през 1920 г. с Нобелова награда.
По статия на доц. д-р Петър Ненков

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement