Connect with us

Спорт

Спас Русев: Две години убеждавам Васил Божков да влезе в „Левски“

Публикувана

на

Настоящият собственикът на „Левски“ Спас Русев призна в ефира на Нова телевизия, че от първия си ден в клуба се опитва да привлече Васил Божков в управлението.

По думите му собственикът на „Нове холдинг“ е имал нужда от две години и половина, за да убеди сам себе си да влезе в „Левски“.

„Много би ми се искало Васил Божков да е следващият голям акционер. И в интерес на истината, смятам, че и той може да го потвърди. От ден първи, откакто съм в „Левски“, аз съм го канил и съм го убеждавал той да влезе в клуба. Аз се познавам добре с него и това е един процес, който продължи близо две години и половина. За да бъде той убеден от самия себе си. Едно решение е съвкупност от много елементи и факти. Надявам се, че той е узрял и ще помогне. Ние сме разговаряли за това какво трябва да се направи, така че клубът да бъде не само финансово стабилен, но и да има надграждане“, каза Русев в интервю.

„Г-н Божков може да назначи Павел Колев в някоя от неговите структури, това може да е станало, аз не зная. Но в „Левски” г-н Павел Колев беше назначен от мен, поне такъв е уставът на клуба. Изпълнителният директор се утвърждава от Надзорния съвет. Аз разписах решението на Надзорния съвет за избор на нов Управителен съвет, а след това и с второто решение за изпълнителен директор”, продължи бизнесменът.

Запитан защо самият Павел Колев обясни, че е назначение на Васил Божков, Спас Русев каза:

„Нека да не даваме интерпретация, хората имат различен изказ. Аз не казвам, че той не се е срещал с г-н Божков, но аз казвам каква е фактологията. Той е изпълнителен директор на „Левски” в този момент.”

Относно задълженията на клуба, за които Павел Колев обяви, че са 30 милиона лева, Спас Русев коментира, че към 6 март, при оттеглянето му, те ще бъдат в порядъка на 15-16 милиона лева.

„Разговарям с вас в качеството си на дългогодишен привърженик на „Левски” и председател на Надзорния съвет. За акциите нека да имаме малко търпение до 6 март и тогава ще се разбере. Искам да ви уверя, че се подхожда най-отговорно да се намери оптималното решение, което би дало възможност на клуба да се развива в очакваната от феновете посока. Интересът е много голям. Клубът е подложен на невиждан натиск от страна на медиите”, започна Спас Русев.

„На 6 март ще се говори за новия Надзорен съвет, който ще бъде гласуван от новите акционери. Нямам представа откъде и по какъв начин излезе идеята за Христо Йовов. Няма логика.”

Запитан дали кандидатът за „Левски” е само един, Русев каза:

„Преди повече от 2 години, на едно драматично Общо събрание в НДК, аз заявих, че се оттеглям и оставям акциите в клуба. До ден днешен те са там. Аз не съм чул някой да дойде и да иска да ги придобие. Дали ще има нов собственик, или не, ще стане ясно на 6 март. Ангажиментите ми в последно време не ми дават възможност да отделям необходимото за клуба време. Затова, ако има удачен вариант, клубът да бъде поет от човек с визия, стратегия и желание да го развива, да, бих си тръгнал”, подчерта Русев.

„Идеята и намеренията на предишните собственици беше доста добра. „Виваком“ да придобие част от акциите на клуба, защото щеше да стане брак между много сериозна компания със сериозни приходи, която да се кооперира с един бранд, който да се използва в тяхната маркетингова стратегия. Това щеше да даде финансова стабилност на клуба. За съжаление, тази идея не бе одобрена от акционери от „Виваком“, затова аз останах в клуба като физическо лице.”

„Кой да ме помоли да остана? Това беше едно бизнес решение между „Виваком“ и „Левски”. Кой да ме помоли? Никой досега не си е позволявал и не ми е звънял, не ме притеснявал и не ми е казал каквото и да е, свързано с клуба.”

„Неизбежно бе да влагам лични средства в клуба. Задълженията се отчитат за даден период от време, в определен период може да са били 30 милиона лева. Ако всички клубове си публикуват отчетите и задълженията, мога да ви кажа, че Левски няма да е на първо място, като най-задлъжнял клуб. Към момента на датата на прехвърлянето на собствеността, задълженията ще бъдат по-малко от половината, на това, което се тиражира – между 15-16 милиона, в този кръг.”Спас Русев категорично отрече възможността клубът да фалира.

„Аз не мълча, както виждате си говорим и аз се опитвам да ви дам разбираем отговор. Аз вярвам в това, че не трябва да се мълчи, трябва да се казва истината. Знам, че за престоя ми в Левски не съм бил перфектният председател на Надзорния съвет, но се старая да дам всичко от себе си. Много трудно се излиза с позитивен имидж. Не искам да ме запомнят с лошо. Не се разделяме, защото се надявам да имаме много други срещи.”

Запитан на финала, дали вече може да бъде считан за бившия основен акционер в „Левски“, Спас Русев отговори: „Може да се каже.”

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни