Connect with us

България

„Сова Харис“: 7 формации в новия парламент, разликата между ГЕРБ и ИТН – 0.5 %

Публикувана

на

Половин процент – 22.6% срещу 22.1%, е разликата между ГЕРБ и „Има такъв народ“ само три дни преди парламентарните избори, сочат резултатите от представително за пълнолетното население на страната проучване на „Сова Харис“, проведено по поръчка на Dir.bg. В периода 2-6 юли 2021 г. 1000 български граждани са дали отговорите си по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента.

Тези резултати са в рамките на т.нар. „стохастична грешка“, обобщава Васил Тончев от социологическата агенция. Според него ключова ще е избирателната активност, а, използвайки за ориентир изборите отпреди три месеца, няма съществени промени в нагласите на хората. Очаква се активност, близка до тази на 4 април, когато гласуваха 3,3 млн. българи.

Но има и фактори, които може да доведат до промяна:

  • По време на предишния вот епидемията от COVID-19 имаше пикови стойности. Това предопредели значителна част от най-възрастните избиратели да проявят предпазливост, въздържайки се от участие в изборния процес. Тези опасения сега не съществуват и това е предпоставка за увеличение на активността.
  • Към момента обстановката е лятна и хората са по-активни. Противоепидемичните мерки все още задържат хората по местоживеене. Ваканцуващите са относително малко. Това също по-скоро благоприятства увеличението на активността.
  • Има предварителни индикации, че възрастните избиратели (на възраст 70+) и функционално неграмотни групи трябва да преодолеят психологическа бариера при контакта с машините за гласуване. Този ефект ще доведе до отлив на гласоподаватели.
  • В последните години определени слоеве от населението бяха научени, че за да гласуват, трябва да им се плати – така нареченият купен вот. В момента отговорните институции приемат сериозни мерки за ограничаване на това негативно явление. Вероятният ефект ще бъде отлив на гласоподаватели.

„Засега не регистрираме признаци нито за вълна, нито за срив на активността. Ако нещо може да предизвика съществена промяна в последния момент, това е грозното лице на политическата действителност в България – смята Васил Тончев. – Няма дългосрочна визия за развитие, няма диалог. Има тежки взаимни обвинения, за които се чакат доказателства. За приемственост изобщо не се говори. Все пак засега надеждата за ново начало успешно противостои на тезата, че всички са маскари.“

Според изследването, ако активността е близка до тази от 4 април, резултатите ще се доближат в голяма степен до регистрираните тогава и трябва да очакваме структурата на политическата конфигурация да бъде близка до тази на 45-ото Народно събрание.

И все пак има известна редукция на резултатите за ГЕРБ и увеличаване на подкрепата за „Има такъв народ“. Регистрира се известно повишение на подкрепата за БСП (16%), ДПС (10.9%) и „Демократична България“ (10.6%). „Изправи се! Мутри вън!“ (5.3%) са на надеждна дистанция над прага за участие в бъдещия парламент.

Новото е всъщност добре познато старо – обединението на патриотичните формации събира достатъчно подкрепа за преодоляване на 4-процентната бариера – 4.5%, а никоя от останалите партии не се доближава до 4%.

Така следващият парламент най-вероятно ще бъде съставен от 7 формации.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement