Connect with us

България

София, мой малък Лондон: Махат климатиците и кабелите по фасадите

Публикувана

на

Наредба за облика на сградите и градските пространства подготвя главният архитект на София Здравко Здравков. Той я представи като част от отчета за своята тригодишна дейност на ключовия пост. За изготвянето й са проучени практиките на световни градове и столици, като арх. Здравков подчерта, че е ползван опитът на Лондон. 

Според едно от предложенията, вписани в документа, столичани ще трябва да подредят външните тела на климатиците си в определена линия по фасадите на сградите. Техните собственици ще имат срок от три години, за да ги приведат в приличен вид.

От думите му се разбра, че вече са били сканирани изцяло фасадите с 3D скенери – всички елементи по тях като кабели, климатици, рекламни пана и други. В наредбата се предвижда собствениците на сградите да бъдат задължени да ги почистят и боядисат в посочени няколко цвята. Ще има и предписания как да се оформят партерните етажи и евентуално фасадното осветление.

Също така те ще имат възможност да кандидатстват в общината за изготвяне на проекти за реставрация на ценни сгради и за своя сметка да извършват ремонтите. Вече са избрани 6 цветови палитри, които да унифицират външния вид на сградите.

Централни улици в града пък трябва да придобият унифициран вид. Готови са проектите за „Граф Игнатиев“, „6 септември“ и „Цар Шишман“.

Тази наредба има претенцията да подреди нещата в града и затова при създаването й търсихме примери по цял свят как се правят нещата. Крайната цел е подреждането на града с даване на ясни цветови решения – оформянето на партерите, оформянето на фасадното осветление. Всяка една от тези сгради ще получи своето досие“, обясни архитект Здравков.

Той бе категоричен, че „подреждането на къщичката“ ще продължи и в крайните квартали. За там вече има решения как трябва да изглеждат настилките на улиците и тротоарите, както и за градското обзавеждане.

При най-добро стечение на обстоятелствата наредбата трябва да влезе в сила от 2020 г.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни