България
Содена питка за Бъдни Вечер
Публикувана
преди 5 годинина
От
Ива Оприкова
Основен елемент в традиционната трапеза на българина на Бъдни вечер е обредният хляб. Хлябовете имат
изключително богата пластична украса, която нашите баби приготвяли с много любов и вяра. Формата на обредните хлябове е кръгла. Символично се изобразяват всички в семейството и домакинството. Моделират се и
пиленца, агънца, лозници, овчар с гега или орач с рало. Върху хляба се изобразяват различни предмети и
символи – от слънце до кошара или градина.
Продукти:
2 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.л.
сол, 1 ч.л. сода за хляб, 1 с.л. оцет, 3 с.л. олио, паричка и върбова клонка
Приготвяне:
Содата се погасява в оцета. Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат солта и олиото. Бавно се добавя 1 ч.ч. хладка вода и се замества меко тесто. Овалва се в брашно и се оставя да почива 10 минути. В тестото се поставят паричката и върбовата клонка, завити във фолио.
В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка, като се оставя малко тесто за украса. С вилица се
набожда цялата питка, за да не се пукне. От оставеното тесто се прави кръст отгоре върху питката.
Намазва се с олио и се пече 30-35 минути на 180 градуса. Като се извади от фурната питката, се
напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.
На когото се падне паричката, той ще носи парите и ще се грижи за семейството. А клонката е за здраве
и берекет.
Може да ви хареса!

Борисов: Ще има 17 млрд. лева нов дълг заради ръста на пенсиите

Борисов и Пеевски се обявиха срещу български войски в Украйна

Почина племенницата на Никола Вапцаров – Мая Вапцарова

Президентът Радев се обяви против изпращането на войници в Украйна
