Connect with us

България

Содена питка за Бъдни Вечер

Публикувана

на

Основен елемент в традиционната трапеза на българина на Бъдни вечер е обредният хляб. Хлябовете имат
изключително богата пластична украса, която нашите баби приготвяли с много любов и вяра. Формата на обредните хлябове е кръгла. Символично се изобразяват всички в семейството и домакинството. Моделират се и
пиленца, агънца, лозници, овчар с гега или орач с рало. Върху хляба се изобразяват различни предмети и
символи – от слънце до кошара или градина.

Продукти:

2 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.л.
сол, 1 ч.л. сода за хляб, 1 с.л. оцет, 3 с.л. олио, паричка и върбова клонка

Приготвяне:

Содата се погасява в оцета. Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат солта и олиото. Бавно се добавя 1 ч.ч. хладка вода и се замества меко тесто. Овалва се в брашно и се оставя да почива 10 минути. В тестото се поставят паричката и върбовата клонка, завити във фолио.

В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка, като се оставя малко тесто за украса. С вилица се
набожда цялата питка, за да не се пукне. От оставеното тесто се прави кръст отгоре върху питката.
Намазва се с олио и се пече 30-35 минути на 180 градуса. Като се извади от фурната питката, се
напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.

На когото се падне паричката, той ще носи парите и ще се грижи за семейството. А клонката е за здраве
и берекет.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни