Connect with us

България

Смут в пленарната зала от неадекватното поведение на Павел Шопов

Публикувана

на

В хода на дебата на републиканския бюджет смут в пленарна зала предизвика състоянието на депутата от „Атака“ Павел Шопов. Той бе помолен от председателстващия заседанието Емил Христов да постави маската си или да напусне залата. Атакистът не предприе никакво действие в тази посока.

„Отказвате или нямате маска?“ – продължи да настоява Емил Христов. Павел Шопов обаче остана безмълвен. Тъй като председателстващия заседанието не получи утвърдителен отговор на устната си забележка, той се притесни за здравословното състояние на депутата Павел Шопов. Христов започна да подканя депутатите да установят контакт с юриста от „Атака“, който продължаваше да стои безмълвен на мястото си.

След като се убеди, че Шопов няма нужда от медицинска помощ, председателстващият заседанието на парламента даде 30 минути почивка.

Драмата с Павел Шопов, обаче, продължи и след почивката. Валери Симеонов пое председателството на заседанието на парламента и веднага помоли Шопов да постави личното си предпазно средство – маска. Последва отказ и нареждане към квесторите да изведат Шопов от зала. Тъй като опитът не успя, Симеонов помоли депутатът от „Атака“ да бъде ограден със сигнална лента на 2 метра в диаметър.

Павел Шопов продължи да присъства на заседанието, но опитът на атакиста да се включи в дебата по бюджета завърши неуспешно.

„Не го виждам. Не го забелязвам“, отговори Симеонов. Той обяви, че за него Шопов не е в зала, защото е отстранен от заседанието за нарушаване на реда.

„В правилника на парламента не е записано, че депутат може да бъде изгонен заради неносене на маска. Настоявам да му бъде дадена думата и да бъде помолен да напусне, но няма основание, според което да бъде изгонен от залата“, коментира Кристиян Вигенин от левицата.

Той настоя да спре репресията срещу Павел Шопов.

В отговор Валери Симеонов наложи на депутата Павел Шопов дисциплинарна мярка „порицание“ за нарушаване на реда в залата. По настояване на левицата Шопов все пак получи думата за „процедура“.

„Има определен начин, процедура, по който се налагат наказания, съобразно Правилника. Ясно е на народа, че сте несъстоятелен като председател на парламента. Драмата щеше да продължи, ако председателят на парламента не му беше подшушнала нещо“, коментира Шопов преди да му отнемат думата.

Валери Симеонов се възползва от препоръката на Цвета Караянчева и обяви, че по чл. 161 т. 2 отстранява Павел Шопов от едно заседание, защото пречи на нормалната работа на Народното събрание.

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Advertisement