Connect with us

България

Служебният кабинет смени шефовете на НАП и Агенция „Митници“

Публикувана

на

Служебният кабинет смени шефовете на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“.

Румен Спецов е освободен от длъжността изпълнителен директор на НАП по съображения, свързани с неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите, съобщи правителствената пресслужба. На негово място е назначен Борис Михайлов.

Шефът на Агенция „Митници“ Павел Тонев е сменен с Павел Геренски, който до момента заемаше длъжността заместник-директор.

Мотивите за освобождаването на Румен Спецов са подавани разнопосочни данни относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г., става ясно от прессъобщението. До края март 2022 г. е подавана информация от НАП за очаквано значително неизпълнение на приходите спрямо разчетените по Закона за държавния бюджет за 2022 г. данъчни приходи. След актуализацията на бюджета независимо от промените, настъпили при гласуването на закона, е подадена информация за очаквано преизпълнение. Отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, така и при очакваното изпълнение, създава риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики, посочват от МС.

Освен това, съществува и допълнителен риск, който не се отчита в прогнозите на НАП, свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета. Към 31 юли 2022 г. просрочените задължения на дружеството към НАП са в особено големи размери. Продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимото ДДС до края на годината биха представлявали допълнителен риск за изпълнението на приходите, посочват от МС, без да уточняват кое е дружеството. Възможно е да става въпрос за „Булгаргаз“.

„Уволнението ми е по политически причини и няма нищо общо с резултатите на НАП“, каза пред bTV Румен Спецов. За отстраняването си той бил уведомен от служебния министър на финансите Росица Велкова.

При встъпването си в длъжност на 2 август Росица Велкова, която доскоро бе зам.-министър на финансите,  бе попитана от журналисти дали ще продължи да работи със заварените ръководители на двете приходни агенции. Тогава тя обясни, че досега се е занимавала с държавните разходи и няма директен поглед върху работата на двамата шефове на НАП и митниците, затова й трябва време да вземе решение.

Борис Михайлов е бивш ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, „собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото“. Бил е и адвокат по данъчно и наказателно право. Управлявал е фонд „Земеделие“ до март 2022 г., когато беше сменен от Николай Каварджиклиев.

Досегашният шеф на НАП стана известен и с бившата си фирма „Гранекс трейдърг“, която се оказа в списъка на големите длъжници към приходната агенция. Румен Спецов твърди, че докато е бил собственик на фирмата, тя е била изрядна към хазната, впослествие новият собственик е натрупал всички задължения от порядъка на 1 млн. лв. Оказа се обаче, че през 2016 г. Спецов, тогава частен бизнесмен, е прехвърлил въпросната фирма с големи данъчни задължения на малоимотен гражданин от драгоманското село Яблотина.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2022
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement