Connect with us

България

Служебен кабинет: ГЕРБ – ДПС – Радев, четирима министри запазват поста си

Публикувана

на

Кабинетът, предложен от кандидата за службен премиер Димитър Главчев, е комбинация от добре познати лица, пребивавали вече в управлението на страната, ярко политически обвързани хора и кандидати с доста скандални биографии.

Четирима министри от досегашния кабинет запазват постовете си. Най-спорният от тях е вътрешният министър Калин Стоянов. Шефът на МВР стана основната причина ПП-ДБ да отхвърлят предложеното правителство, тъй като десните свързват Стоянов с ГЕРБ. Останалите трима са образователният Галин Цоков, земеделският министър Кирил Вътев и транспортният Георги Гвоздейков. Направи впечатление участието в кабинета на Мария Павлова, която е заместник на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Главчев представи кабинета си на консултации при президента Румен Радев, в които се включиха всички парламентарни политически сили, както предписва Конституцията, с изключение на БСП. Радев съобщи, че всякакви размествания в превдложението на Главчев трябва да бъдат направени до вторник, когато трябва да назначи кабинета, за да могат да се проведат избори 2 в 1 на 9 юни.

Ето и пълния списък на номинираните за служебни министри:

Людмила Петкова – вицепремиер и министър на финансите

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

Ивайло  Ценов – министър на външните работи

Виолета Коритарова – министър на регионалното развитие

Ивайло Иванов – министър на социалната политика

Атанас Запрянов – министър на отбраната

Мария Павлова – министър на правосъдието

Галин Цоков – министър на образованието

Галя Кондева – министър на здравеопазването

Найден Тодоров – министър на културата

Петър Димитров – министър на околната среда и водите

Кирил Вътев – министър на земеделието

Георги Гвоздейков – министър на транспорта

Петко Николов – министър на икономиката

Росен Карадимов – министър на иновациите

Владимир Малинов – министър на енергетиката

Валентин Мундров – министър на електронното управление

Евтим Милошев – министър на туризма

Георги Глушков – министър на младежта и спорта

„Постарах се да има експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано“, обясни Главчев за номинациите си. Той подчерта, че макар основната му задача е да организира избори, ще работи да следва европейския път на България.

За Стоянов каза, че това е било най-трудното му решение, за което се е колебал много, но накрая го е одобрил след оставката на главсека на МВР Живко Коцев. Главчев бил много впечатлен от започналите реформи в МВР. Той обаче призна и, че полицейските синдикати на практика са заплашили да бъдат „демотивирани“ да участват в организацията на изборите, ако Калин Стоянов не остане на поста. Гвоздейков оставал, защото буквално до дни трябвало да се финализира сделката за купуване на влакове от Германия. Цоков пък имал да организира изпитите в средното образование.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни