Connect with us

Бизнес

Служебният кабинет подмени изцяло състава на КЗП

Публикувана

на

Служебното правителство е подменило изцяло състава на Комисията за защита на потребителите с решение от вчера, става ясно от съобщение на досегашния състав на комисията, цитирано от БНТ. Освободени са председателят Иван Френкев и членовете Николай Мравов и Велина Великова. На тяхно място за председател на КЗП е назначен Стоил Алипиев, а членове – Ангел Джалев и Константин Арабаджиев.

Освободените членове на КЗП твърдят, че действията на правителството представляват груба намеса в независимостта на контролните органи и надхвърлят правомощията на служебен кабинет съгласно Конституцията. „Служебното правителство на президента Румен Радев извърши поредното безпрецедентно нарушение на законодателството, като без никакви законови причини прекрати мандата на всички членове на Комисията за защита на потребителите“, се казва в позицията на свалените от постовете в КЗП. Според тях „смяната от служебно правителство на законно избран от редовен кабинет с петгодишен мандат орган е безпрецедентен акт в европейската практика“.

„Това е груба намеса в независимостта на контролните органи. Още повече, че през последната година комисията показа конкретни резултати в дейността си за защита на потребителите като се превърна в една от най-видимите институции в държавата. За пореден път правителството, начело с Гълъб Донев, взема решение, което надхвърля правомощията на служебен кабинет съгласно Конституцията. Ще търсим правата си по съдебен път и ще сезираме европейските институции.“, се казва още в позицията им.

В последната година на нарастваща инфлация въпросната комисия само констатираше фактите, но не успя да предприеме никакви съществени мерки.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2023
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement

Популярни