Connect with us

България

Словесни шпаги и остри престрелки в последния тв дебат за кметското място на София

Публикувана

на

Битката за София ще е кървава. Това е изводът от приключилия тв дебат на основните кандидати за кметския стол в столицата. Словесни шпаги в ефира на бТВ кръстосаха претендентите на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, подкрепената от БСП Мая Манолова, кандидатът на ВМРО Ангел Джамбазки, протежето на умните и красивите Борислав Игнатов и човекът на „Спаси София“ Борис Бонев.

Г-жо Фандъкова, колко време трябва да сте кмет, за да изпълните обещанията си от 2011 г.? Пожизнено ли?

Този въпрос зададе на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която се бори за нов мандат от ГЕРБ, претендентът за кметския стол на „Московска“ 33 от „Спаси София“ Борис Бонев.

 

Питането видимо притесни Фандъкова, която управлява столицата от десет години. „Гражданите решават кой да е кмет и колко да е кмет“, нервно отвърна тя. И добави, че „когато се работи, винаги има обстоятелства и причини“.

Размяната реплики между двамата бе един от най-запомнящите се моменти от едночасовия дебат между водещите претенденти за кметския стол в столицата в ефира на БТВ. В началото на дебата зрителите видяха кратки филмчета, с които всеки от кандидатите се представи. От тях се разбра, че дъщерята на сем. Фандъкови живее в същия блок, като родителите си. А кметът често ползва обществения транспорт, за да отиде на работа. Че Манолова също разчита на метрото, но и на такситата. Че Бонев живее в стара софийска къща, построена от прадядо му. Че арх. Игнатов обитава жилище в „Дружба“ и често се придвижва с велосипед.

 

Кметът Фандъкова подчерта своето разбиране, че въздухът в София ще стане по-чист, ако по-широко е застъпен електротранспортът и се развива метрото.

 

„За да се справим с трафика, трябва да продължим с обновяването на градския транспорт, като залагаме на електробуси. Другото важно е инфраструктурата – продължаване на строителството на Околовръстния път на София и вътрешнокварталните рингове“, посочи кметът на София.

„Темата с чистия въздух е най-важната в момента. Аз се радвам, че всички кандидати припознават мерките, които сме взели до този момент. Те са над 100. Ние залагаме на намаляване с 1/3 на домакинствата, които се отопляват с твърдо гориво. Предложила съм на Народното събрание да се инкриминара гореното на отпадъци. Другото е модерен градски транспорт, за да слезем от автомобилите си“, добави Фандъкова.

 

Според арх. Игнатов трафикът в града ще се облекчи, ако се използват „зелени коридори“. „Проблемът с трафика в София може да се реши с обновяване на светофарната система. В моята програма ясно е разяснено как ще се случи това“, каза арх. Игнатов.

 

Бонев влезе в остра престрелка с него, като отбеляза, че на ден в столицата се регистрират 500 нови автомобила. И при толкова коли никакво „умно управление“ не може да отпуши града.

 

„Замърсяването на въздуха няма работно време. За чистотата на въздуха е важно да се премине към модела, който замърсява най-много – да плаща повече“, посочи той.

 

Темите за транспорта и чистия въздух бяха само един от поводите двамата кандидати Бонев и Игнатов да влязат в остър спор помежду си. По време на целия дебат те често „си разменяха удари“. Както стана и когато се обсъждаше презастрояването.

 

„Не мога да разбера какво е основното мнение на конкурентите ми тук. Основен замърсител на въздуха в София е гореното на гуми, гащи и чорапи в незаконните цигански махали. Те трябва да бъдат премахнати и аз ще направя това“, категоричен бе Ангел Джамбазки.

 

Ангел Джамбазки на няколко пъти се опита да предизвика опонентите си, като ги накара да изразят мение по антисемитския пост във Фейсбук на Тома Белев, кандидат за съветник от листата на „Демократична България“. Но без успех, тъй като тя не влизаше в регламента, за което напомни водещият Антон Хекимян. „Защото е „умен и красив“ ли?“, не се даваше Джамбазки.

Той постави и друга тема, след като за пореден път обяви, че ако стане кмет, ще бутне незаконните цигански постройки, попита опонентите си те как биха постъпили.

 

Манолова веднага отговори: „Правилата важат за всички еднакво! И за незаконните цигански гета, и за небостъргачите, когато са незаконни!“

„Проблемът с мръсния въздух е огромен в София. Столична община закъсня ужасно с признаването на този проблем и взимането на мерки за справяне с него“, каза още Манолова.

 

Гражданският кандидат за кмет на София попита кмета Фандъкова какво прави общината и защо досега е раздала само 30 печки, ползващи екологично гориво. Фандъкова отговори, че Манолова за пореден път показва некомпетентност по това как се изпълняват европроекти.

Но и от страна на другите кандидати заваляха въпроси защо се работи толкова бавно.

 

А Борис Бонев показа как се справят с проблема в Полша – с дронове, които засичат къде се горят вредни отпадъци и сигнализират компетентните органи.

 

Няколко теми видимо опънаха нервите на кмета Фандъкова.

До размяна на остри реплики се стигна когато се обсъждаше темата за презастрояването. Но и когато стана дума колко пъти са удължавани сроковете на ремонтите, кога ще се прекрати практиката „ремонт на ремонта“.

 

„Задължително трябва да се промени Общия устройствен план на София и той трябва да се спазва. Така ще се решат проблемите в целия град, а не на парче“, смята Борислав Игнатов.

„Квалификацията на служителите в общината трябва да бъде повишена и трябва да се направи „черен списък“ на фирмите, които системно не изпълняват задълженията си относно ремонтите в града“, е мнението на кандидата на „Спаси София“.

„Аз съм налагала най-високите санкции на всички фирми, които работят в София. Всички фирми трябва да носят освен финансова и друг вид отговорност. Примерно да им бъдат отнемани лицензите. Всички договори на Столична община са публични и могат да се видят на сайта. Там пише сроковете, глобите, всичко“, каза Фандъкова.

 

Но се затрудни веднага да посочи кой ремонт колко пъти е бил удължаван и кога къде и на коя фирма какви глоби са били наложени. Бонев изтъкна, че той би могъл да даде тези данни, защото до реакцията на кметството се е стигнало след като „Спаси София“ са осветили проблема.

 

Кметът Фандъкова се опита да си възвърне инициативата на следващия кръг от обсъждани теми, когато по жребии всеки кандидат трябваше да зададе въпрос на друг. Падна й се да пита Манолова. Но тя се отказа, защото „г-жа Мая Манолова през цялата кампания не спира да работи само с неверни твърдения и внушения. Тя обича да задава въпроси, но не обича да чува отговорите!“

 

„Залагаме на налагането на сериозни глоби за некачествените ремонти. Това е – кратко и ясно. Няма какво повече да се говори по тази тема. Всеки, който говори, че проблемът с презастрояването ще се реши с обезщетения за собствениците, трябва да отговори откъде ще дойдат тези пари. Всички обещават да не се вдигат данъците, но не виждам откъде другаде ще дойдат средствата“, обяви Ангел Джамбазки по темата за птрезастрояването.

 

„Ще продължим да строим детски градини и училища. До момента сме построили над 100. Само за следващата година предвиждаме строителството на нови шест детски градини. За съжаление никой от опонентите ми не коментира тази тема. София е свободен град на свободните хора. Не се нуждае от хаос. Разчитам на софиянци да продължим да работим заедно за нашия град“, каза Фандъкова по темата за детските градини – друг горещ въпрос в столицата.

„Проблем са яслите, а не детските градини. В нашата програма предлагаме ваучери за частни ясли за родителите, които не могат да си позволят държавни. Знам как да направя така, че нашия град да се промени за добро. За това е необходима политическа воля и ние я имаме“, обяви кандидатът на „Демократична България“.

 

Накрая се стигна и до въпроса за столичното парно.

Мая Манолова подчерта, че преди да започне предизборната кампания никой от опонентите й „не е гъкнал“ по темата за „Топлофикация“.

Горенето на гуми – престъпление, дронове ловят пушек

Инкриминиране на горенето на гуми, пластмаса и ред други отпадъци за отопление в крайните квартали на София предлага Йорданка Фандъкова за решаване на проблема с мръсния въздух. Темата очаквано бе сред най-инфарктните по време на дебата. Кандидатите за кмет се съгласиха, че горенето на твърди отпадъци е една от основните причини за замърсяването, но лансираха различни идеи за решаването на проблема. Най-екстравагантно бе предложението на Бонев – общината да закупи дронове, които да летят над комините и да анализират пушека. Ако засекат вредни вещества, машините пращат сигнал на полицията (най-добре смс на МВР-шефа) и униформените влизат в къщите и залазят нарушителите. Младокът обяви, че така прави Полша и размаха снимка на полицейския дрон, но не каза колко ще струва това на софиянци.
Премахване на незаконните цигански гета е решението на Ангел Джамбазки. Той поименно изброи кварталите, които генерират замърсяване от горене на отпадъци за отопление и гарантира, че има силата да реши генерално проблема с гетата. Как наричате тези хора, с театрално възмущение попита глашатаят на градската десница Борислав Игнатов? Цигански квартали, отговори Джамбазки и отправи контра въпрос: Имате проблем с думата ли?
„Чистотата на въздуха е най-важната тема. Всички кандидати за кмет припознаха мерките, по които ние вече работим. До края на годината ще е готова общинската система за мониторинг на въздуха с 22 сензорни станции и мобилно приложение, което ще информира софиянци в реално време за чистотата на въздуха“, каза Фандъкова. И допълни: “ Другата мярка е по-добър, бърз и удобен градски транспорт. Подменяме уредите на 1/3 от домакинствата, които се отопляват на твърдо битово гориво. Подменихте само 30 печки, сряза я обаче Манолова.

Гаражи за хлапета

Липсата на детски градини за децата на софиянци логично бе втората инфарктна тема между кандидатите. Построили сме 100 детски градини, в момента правим нови 10, подготвят се още 6, каза Фандъкова. И подчерта, че наравно с градините в момента се работи за нови ясли, липсата на които е още по-голям проблем за столичани, както и за нови училища.
Не достигат места за 7 000 деца. Затова в програмата сме заложили строеж на 35 нови градини, това ще реши проблема, каза Манолова. Но логичните решения бледнеят пред гениалната мисъл на умния и красив архитект Игнатов, за когото решението е общината да задължи във всяка новострояща се кооперация приземният етаж да е детска градина. Нещо като гаражи за хлапета. Къде ще е кухнята, как ще се спазват условия за хигиена, ще има ли двор, за да излизат децата на чист въздух и други прозаични неща в забавачките са теми далечни от полета на фантазията на градската десница. В дебата стана ясно, че тя не е по събирането, а по харченето на пари: ако вземе общината Игнатов щял да дават ваучери за частна забавачка на хлапетата без място в държавна. Само дето частна забавачка в София почва от 600 лв. и свършва на 8 000 евро годишно.

Презастрояването – от къде пари за отчуждаване на имоти

Масово изкупуване на частни земи за улици, тротоари, градини, булеварди и т.н. обещаха Бонев и Игнатов. Но нито един от двамата не каза от къде общината ще намери пари за това. Всеки от вас казва, че няма да вдига данъците, припомни и Джамбазки. Но настоятелният му въпрос от къде ще дойдат парите за изкупуване по пазарни цени на имотите не намери отговор. Само за Младост са нужни 60 милиона лева, каза кандидатът на ВМРО. Не е вярно, аз съм архитект, упорстваше Игнатов. Но така и не каза как ще намери средствата. Като спра корупцията, обяви в стил Радан Кънев кандидатът на умните и красивите, но макар и призован от Джамбазки не успя да посочи нито един пример за злоупотреби.

Градски рингове прави Манолова, за Игнатов вносителите на горива стоят зад трафика

Градски рингове срещу задръстванията обеща Манолова. „Факт е, че гражданите в Сoфия се прибират от работа и са в задръстване. Паразитните преминавания през центъра образуват изключително изнервя трафика“, каза тя и заяви, че решението е в няколко посоки – градски рингове, довършено Околовръстно и ремонт на „Тодор Каблешков“.
„София се развива динамично. Продължаваме строителството на метрото заедно с довеждащия транспорт – това е изключително важна задача. Разбира се, довършването на Околовръстния път, 80% от него завършихме. Вътрешните рингове – освен „Тодор Каблешков“ – „Филип Кутев“, пробивите на „Пенчо Славейков“ и „Данаил Николаев“ и връзките със северните територии, по които вече работим“, контрира я Йорданка Фандъкова.
Игнатов обаче видя тъмна сила и в трафика. Виновни за него са вносителите на горива – те имали изгода от задръстванията каза кандидатът на градската десница и поиска „зелени коридори“. Обеща да направи и център за управлението на трафика. Наложи се Фандъкова да му припомни, че такъв център отдавна има и да го покани да види на място как работи той. Ще вляза вътре само като кмет, наду се мераклията за власт.

Новите коалиции

Дискусията в бТВ бе показателна са коалициите, които могат да се оформят за балотажа в София, който според социолозите е неизбежен. Раздорът между градската десница в лицето на Игнатов и Бонев бе видим. Острието на „Спаси София“ Бонев бе по-агресивен към „брата си по убеждения“ Игнатов, отколкото към опонента си Фандъкова. Самият Игнатов пък даде всичко от себе си, за да покаже, че лявата Манолова му е по-мила от иначе идейно близкия ГЕРБ, бивш коалиционен партньор. Всичко това прави битката за София не само една от най-интересните, но и една от най-непредвидимите.

vlastta.bg

 

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2020
ПВСЧПСН
« мар.  
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement