Connect with us

Енергетика

След заседанието на кризисния щаб: Преговорите с „Газпром“ са неизбежни

Публикувана

на

Руският природен газ е поскъпнал с 2000% за последните 2 години. Това обяви икономистът Георги Ангелов пред Нова тв. На фона на рекордните цени премиерът Гълъб Донев свика голямо заседание на Кризисния щаб по енергетика заедно с представители на браншови, синдикални и работодателски организации. Резултатът е откровен завой обратно към „Газпром“.

Работодателските организации поискаха от държавата да поема всички разходи над пределна цена от 250 лв. на мегаватчас за природния газ, както и промяна в условията по договорите за доставки на „Булгаргаз“.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България обяви, че „пазарът отказва да приеме цената на природния газ и не може да работим на тези нива“.

Същата позиция беше подкрепена и от икономическия вицепремиер Христо Алексиев, който обяви, че над 250 лв. за газ българските дружества ще станат неконкурентоспособни и ще се стигне до „затваряне на предприятия“.

Така и не стана ясно обаче откъде ще дойдат бюджетни средства за компенсации.

Велев, който е един от най-настоятелните привърженици на плащанията в рубли за „Газпром“ и възстановяване на руските доставки, обяви, че по изчисления на бизнеса реактивирането на договора с Москва можел да постигне цени на газа около 200 лв. на мегаватчас.

„Не приемаме текущата ситуация, в която няма санкции (за газа), големите европейски държави дават мило и драго да увеличат доставките от „Газпром“, германският канцлер обикаля и търси турбина да се снима с нея, за да каже – Ето я тука, елате, вземете си я, увеличете доставките. А ние имаме договор, по който може да доставяме, но не го правим“, каза той по време на публична среща с кризисния щаб по енергетиката в Министерски съвет.

Всъщност Велев прави препратка към действията на Олаф Шолц, след като „Газпром“ едностранно реши да съкрати или изцяло спре трансфера на газ по „Северен поток“ с оправдание, че санкциите срещу Русия са забавили ремонта на съоръжения от тръбопровода.

Германия, както и останалите държави от ЕС, се съгласиха да съкратят с 15% потреблението на природен газ през следващите 6 месеца, за да ограничат зависимостта си към руското гориво.

България също трябва да го направи и не е поискала изключение от това правило, както обяви вицепремиерът Христо Алексиев, който обвини за този „пропуск“ предходното правителство на Кирил Петков.

Именно европейското решение за намаляване на консумацията с 15% е поводът за друг апел на бизнеса към кабинета – да се преразгледат договорите на „Булгаргаз“ с компаниите, в които досега е залагана клауза „вземи или плати“ и изискване на авансови плащания. Велев коментира, че индустрията трябва да предяви форсмажор към обществения доставчик, за да може да изпълни заложеното съкращение на потреблението и поиска решение на централно ниво.

Друг от представителите на работодателите директно постави ултиматум – или „Газпром“, или компенсации, като обяви, че геополитическият избор за прекъсване на зависимостта на Русия стоял на втори план след факта, че „не можем като държава да се преместим нито на запад, нито на изток, нито на север, нито на юг“.

„Много пъти сме били между шамарите на Изтока и на Запада, не ни е помогнало да сме богата и цивилизована държава“, обяви Добри Митрев от БСК.

„Трябва да успеем да си доставяме и тръбен газ на най-ниска цена – ако не е на „Газпром“, да намерим от друг, но ако е най-евтин да взимаме от тях – да имаме гарантирани количества и стабилност. Тогава няма да приказваме за компенсации, а за икономически растеж, повишаване на доходите и ниска инфлация“, обяви той.

Христо Алексиев реши да се противопостави идеологически на поемането на извънредните разходи за енергия от държавата, като предупреди, че може да се стигне до вдигане на данъци.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни