Connect with us

България

След дълги консултации: в понеделник Румен Радев връчва първия мандат

Публикувана

на

Румен Радев ще връчи първия мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство в понеделник. Това обяви президентът пред журналисти. Надявам се времето, което дадох допълнително, да е оползотворено по най-добрия начин, каза още той. Все по-безполезни стават консултациите, които провежда президентът Румен Радев с парламентарните формации, за да се търси решение на политическата криза. Тази сутрин се проведе срещата му с

По конституция, президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. Към момента ГЕРБ крият кой ще е техният кандидат за премиер. БНР твърди, че ще го обявят в понеделник.

Държавният глава обяви, че когато гласуваните от Народното събрание промени в Изборния кодекс, с които се връща хартиената бюлетина, пристигнат при него, то те ще бъдат разгледани най-детайлно. Президентът има право да наложи вето и да върне закона на парламента, който от своя страна може отново да го прегласува. В последният случай, държавният глава вече няма да може да откаже да обнародва промените.

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ елиминират ролята на президента при назначаването на шефовете на службите, както и на главния секрет на МВР. Освен това държавният глава вече няма
Президентът коментира и внесените от ДБ и ПП пакет промени в законите, които отнемат негови правомощия по отношение на специалните служби и МВР. „Мисля, че е несъстоятелно партията, която сама реши да се асоциира с промяната, да настоява връщане към порочния управленски модел.  До неотдавна службите за сигурност бяха под прякото ръководство на ръчно управление от министър-председателя. Сега  ни предлагат да се узакони корупционният комфорт”.

Правителство на малцинството

На въпрос дали от ГЕРБ-СДС са готови да обявят името на техния кандидат за министър-председател и състав на проектокабинета, Томислав Дончев отговори, че името на премиера ще стане известно на срещата с президента Румен Радев, а кой евентуално ще влезе в правителството – чак след десет дена. „Ще използваме оставащото време във всякакъв тип опити – публични, регламентирани, за осигуряване на политическо бъдеще на страната“, заяви Дончев в кулоарите на прламента.

Той не изключи възможността герберите да прибегнат до съставяне на правителство на малцинството. „Всичките опити да бъдат проведени преговори за съставяне на кабинет, се оказаха невъзможни, защото политическите сили, с които има идеологически сходства, в програмите и целите, нямат склонност да водят подобни разговори“, каза Дончев. И допълни, че няма как да се състави обичайна коалиция, нито пък аритметична коалиция със 121 гласа. Ако пък се стигне до рестарт на разговорите, той ще е базиран върху управленската програма на ГЕРБ-СДС.

Реакции

Единственият възможен кабинет, излъчен от 48-ото Народно събрание, е на новата тройна коалиция между БСП, ДПС и ГЕРБ-СДС. Той може да се реализира само с третия мандат, вероятно връчен на „Български възход“.

Бившият премиер Кирил Петков заяви, че „Продължаваме промяната“ няма да подкрепят правителство на ГЕРБ. И допълни, че е разочарован от това, което ГЕРБ, ДПС и БСП направиха през последните часове.  „Такава тройна коалиция би била опасна. Пред камери в НС можем да говорим с всеки, но това, което ще покажем – 16 политики които ще са част от нашия пакет. Всеки трябва да знае, че ако подкрепя нашите социални и антикорупционни мерки, може да разчита на нашата подкрепа в гласуването, но едва ли като част от кабинет, защото нашите условия бяха ясни – първото беше хартиената бюлетина“, категоричен е Петков.

По повод думите на Румен Радев, че идеите на ДБ и ПП за службите и МВР е връщане към порочен управленски модел, Петков коментира: „Не е редно президентът еднолично да държи контрол върху службите. Помня много добре как, бидейки министър-председател, нямах възможност да подменя нито един от шефовете на службите“.

БСП също за пореден път повториха позицията си, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ. „Ако внесат в състав на кабинет в пленарна зала, ще гласуваме „против“, заяви лидерът на столетницата Корнелия Нинова. Тя обаче допълни, че е „оптимист, че този праламент може да излъчи редовно правителство“.

Съпредседателят на „Декмократична България“ каза, че „няма абсолютно никакви предпоставки“ ДБ да подкрепят мандат на ГЕРБ. „ГЕРБ досега не намериха начин да отговорят на основната тема, която ние поставяме – състоянието на Прокуратурата и върховенството на закона. Няма абсолютно никакви предпоставки за разговор за наша подкрепа за техен мандат. Такава тема не съществува“, категорично заяви Иванов. И допусна, че реализацията на трети мандат с ГЕРБ, ДПС и БСП е най-вероятният вариант за съставяне на правителство, като мандатът ще бъде връчен на „Български възход“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни