Connect with us

България

След 15 часа дебати: по-висок праг за преференциите, съставът на ЦИК остава

Публикувана

на

След близо 15 часа дебати мнозинството в парламента прие промените в Изборния кодекс. 

Преференциалния вот

Парламентът реши, че преференциалните гласове се броят само ако получените гласове за дадения кандидат са поне колкото избирателната квота. Тя се получава, когато броят на гласувалите се раздели на броя на избирателите пуснали бюлетини. Това са необходимите гласове за вкарването на един депутат. Досега за парламентарни и местни избори бяха необходими около 7% от гласувалите за партийна листа да са гласували преференциално за един депутат или общински съветник. За европейски избори новата квота е 7% от действителните гласове за самата листа, което на практика са гласовете за избиране на един депутат и прави преференцията безсмислена. При избори за народни представители прилагането на това изискване ще означава, че в различните избирателни райони за даден народен представител би трябвало да гласуват от 9 до 12 хил. души, за да се смята, че има реална преференция.

Народните представители решиха още преференцията в бюлетината да бъде отбелязвана с поредния номер на партията, с който е регистрирана в избирателната листа, плюс 100. Редакционното предложение бе направено от председателя на правната комисия Данаил Кирилов.

Съставът на ЦИК остава

Европейските избори през май ще се проведат от Централна избирателна комисия (ЦИК), чийто мандат изтича през март. Това реши парламентът, след като предложението на БСП да започне процедура по смяна на състава на ЦИК, не бе прието в заседание протичащо след 24 часа и започнало в 9 сутринта.

За машинното гласуване

В изборния закон беше разписан план за пълното въвеждане на машинното гласуване. На изборите за членове на Европейския парламент през май тази година машинно гласуване ще се произвежда в най-малко 3000 избирателни секции. При местните избори през есента машинното гласуване ще се произвежда в най-малко 6000 избирателни секции. Гласуването на всички избори след това ще бъде само машинно и няма да се допуска гласуване на хартиени бюлетини, освен в секциите в чужбина, секциите на кораби, в затвори и др.

vlastta.bg

 

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни