Connect with us

България

След 14 дебати за емоционалното състояние на Гешев, ВСС ще продължи в понеделник

Публикувана

на

Дебатите  и споровете за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев започнаха сутринта в четвъртък и продължиха 15 часа. Разговорите са дълги и досадни. Почти всеки един детайл се обсъжда напоително, а докато се изкажат над 20 човека работният ден минава без реално да се свърши каквато и да е работа.

Главният прокурор Иван Гешев ще се обърне към обществото утре вечер по БНТ. Това обяви самият той на 14-ия час от заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, който разглежда предложението за уволнението му. Информацията на Гешев за обръщението, на което той има право по Закона за радиото и телевизията, прозвуча като заплаха към членовете на съвета, тъй като той го обяви, докато се обсъждаше кога и как да продължи разглеждането на искането за уволнението му.

По време на 14-часовото заседание в четвъртък Висшият съдебен съвет изслуша трима свидетели, които да изяснят какво е било емоционалното състояние на главния прокурор Иван Гешев преди и след изявлението му от 15 май, по време на което той демонстративно скъса оставката си и обяви, че в парламента има политически боклук, който трябва да бъде изметен. Точно това му изявление даде повод четирима членове на Прокурорската колегия на съвета за втори път в рамките на десетина дни да поискат уволнението му. Гешев пък пледира, че е направил изказването си под въздействието на емоциите след взрива край кортежа му и след заплашително писмо, получено на 13 май.

Актуалната защитна стратегия на Гешев е да се опита да се изкара много стресиран от взрива край колата му на 1 май и това е причината да заяви, че в парламента има „политически боклук“. Истината е, че това изказване бе направено две седмици след инцидента. Сега Гешев твърди, че просто изпуснал една дума, за която даже се бил извинил.

Емоционалното състояние на главния прокурор

Спорът следобед се водеше около свидетелите, които трябва да бъдат изслушани. Съветът се съгласи показания да дадат шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов (който иска отстраняването на Гешев), както и неговият заместник Ясен Тодоров (съюзник на Гешев). Вторият трябва да говори за емоциите на Гешев на 14 май, а Сарафов – за състоянието му на 15 май, малко преди даде пресконференцията, на която показно скъса оставката си и се закани да измете „политическия боклук“.

Тази му изява бе предшествана от заявката на ГЕРБ, че първата работа на бъдещото им правителство ще е да отстранят Гешев от поста заради уронване престижа на съдебната власт.

„Това, че пазя ГЕРБ и ДПС, и някои други. Между другото, ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание. Извинявам се за този израз. Съдейки от изявленията на някои така наречени „политици“, заяви тогава Гешев.

Именно това изказване е сочено като основание за евентуално отстраняване от поста на обвинител №1. До четвъртък предложенията бяха две, но сутринта изненадващо първото бе оттеглено и остана само това за поведението му по време на медийната му изява, когато скъса оставката си.

Гешев обаче настоява за показания да бъде допусната и служителката Марчела Панталеева, която е пътувала с него до САЩ за командировката му. Главният прокурор твърди, че тя е била свидетел как той е получил заплашително писмо при кацането си на ВИП-терминала в София на 13 май. Той го скъсал, но само на две части, а впоследствие то било предадено на прокуратурата, която образувала дело. Във ВСС Гешев представи факсимиле от писмото. В него се твърди, че ако той не си подаде оставката, някой „ще натисне enter“-а.

Идеята на изследването на емоциалното състояние на главния прокурор вероятно е да се твърди, че той се е изказал в състояние на афект. След двучасови дебати за свидетелите един от членовете не издържа и попита защо изобщо се обсъда въпросът. Тогава Гешев се ядоса и заяви, че това бил въпрос по същество на процедурата по отстраняване.

Едно емоционално състояние може да доведе до жестове, до агерсия, включително до определени изрази„, заяви той. После попита какво е трябвало да бъде състоянието му след като около него летели сачми при взрива край колата му.

В крайна сметка съветът реши, че Панталеева няма да бъде изслушвана. След това обаче се оказа, че тя е дошла в съвета. Затова решението бе прегласувано и изслушване ще има.

Хората му се радват

Ясен Тодоров разказа, че се видял с Гешев на 14 май след като главният прокурор се прибрал от САЩ. Направило му впечатление, че мисълта на шефа на държавното обвинение била много разпиляна и скачал от тема на тема. Ту казвал примиренчески, че знае какво ще му се случи, ту обяснявал, че няма да се предаде. Тодоров разкритикува и медиите, които не се занимавали с атентата срещу Гешев, а с въпроса били ли са децата му с него.

Темата със семейството на главния прокурор се появи не заради друго, а заради собствените му изявления, че се притеснява за тях. Тодоров, който е бивш шеф на етичната комисия в съвета, бе попитан дали смята, че Гешев е извършил нарушение с изказването си.

„От това, което съм видял в социалните медии и хората, с които съм говорил, мога да кажа, че повечето от тях одобряват казаното от Гешев на този брифинг“, заяви следователят.

Тодоров за пореден път отказа да назове името на израелския експерт, заведен от него на мястото на взрива на 1 май и дори заподозря, че той имал повече от едно от име. Той бе попитан и дали членове на неговото семейство работят за прокуратурата, което би го поставило в двойна йерархична зависимост от началника Гешев. Следователят първо заяви, че това „дълбоко навлизане“ в личната му сфера. След това обаче каза, че двама души от семейството му работят за прокуратурата. Публична тайна е, че дъщерята на Тодоров е прокурор. След взрива тя бе един от обвинителите, излезли на протест в подкрепа на Гешев пред Съдебната палата.

Беше непоколебим

След Тодоров показания даде и Сарафов. Той повтори разказа си, че Гешев му наредил мястото на взрива да бъде огледано от израелския експерт. Според шефа на следствието обаче чужденецът не бил на 20-30 метра от взрива, както твърди Тодоров. По думите му израелецът бил на 8-10 метра. Сарафов разказа, че приел обаждането на Гешев и като нареждане, и като молба.

Заместникът на Гешев каза още, че бил много учуден, когато главният прокурор го атакувал на пресконференцията си от 15 май. Преди това шефът на държавното обвинение му пуснал запис от свой разговор с члена на ВСС Йордан Стоев и обяснил, че има над 150 записа с политици, магистрати и хора от съвета и щял да ги пусне при нужда.

И тъй като Сарафов трябваше да определи емоционалното състояние на шефа си, той заяви, че след атентата Гешев бил с поведението на човек, който превъзмогнал препятствие. Поведението му на пресконференцията Сарафов определи като непоколебимо.

След взрива ми разбиха вратата

Служителката Марчела Панталеева, за чието изслушване Гешев много настояваше, разказа, че главният прокурор не бил спокоен и разсеян по време на командировката в САЩ, където били заедно. Тя заяви, че е специалист по публична комуникация и често придружавала Гешев по срещи и командировки, когато му бил нужен превод от английски.

Тя допълни, че поради многото събития в България, Гешев бил доста притеснен. Решил да се прибере по-рано. В залата на летището на ВИП-терминала шофьор на прокуратурата му донесъл заплашителното писмо. Гешев го прочел и после го скъсал на две. Членовето на ВСС се заинтересуваха как така шофьор от прокуратурата му е донесъл заплашителното писмо.

След показанията на Панталеева Гешев заяви, че трябва да изясни „някои битови подробности“. Той обясни, че тръгнал за Турция откъдето трябвало да лети за САЩ. Там обаче установил, че си е забравил паспорта с визата за САЩ. Обадил се в България и понеже в къщата му нямало никой, се наложило ключар да разбие вратата, за да му вземат паспорта.

„Разбиха ми вратата, защото си бях забравил паспорта с визата. Беше много смешно – след взрива ми разбиха вратата“, заяви Гешев.

Той допълни, че всичко, което казва, може да се провери и призова ВСС да поиска записите от охранителните камери на ВИП-терминала на летището.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни