Connect with us

България

Скандал в комисията на Манолова: крупен земеделец разказва за Мата Хари, кюлчета и подкупи

Публикувана

на

Заседанието на комисията на Мая Манолова за проверка на кабинета „Борисов 3“ премина с огромно напрежение  и скандал между депутатите от ГЕРБ и останалите членове, след като в залата се появи един от големите зърнопроизводители в България Светослав Илчовски и обяви намерението си да свидетелства за корупция на най-високо ниво в управлението.

Това, което взриви комисията, обаче бе разказ, свързан със снимките на кюлчетата в дома на премиера в оставка Бойко Борисов. Бизнесменът твърди, че разполага със запис, показващ кой е направил снимките – известна плеймейтка, и твърди, че кюлчетата са истински и са подаръци за рожден ден на Борисов. Бизнесменът спомена и кой е направил подаръците – двама крупни бизнесмени.

Изслушването на Илчовски бе изненадващо, тъй като в дневния ред на комисията бяха включени две точки – информация за получени сигнали и информация от регионалния министър Петя Аврамова за саниране, магистрали и ВиК холдинга. Аврамова не дойде за началото на заседанието и комисията започна с информация за получените сигнали. След представянето на списъка от 75 сигнала обаче се оказа, че един от хората, подали данни, е в залата и има готовност лично да разкаже за случая.

Илчовски е собственик на земеделски имоти в Северна България, името му стана известно в публичното пространство през 2012 г., когато по негова жалба беше арестуван тогавашният депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов с обвинение за търговия с влияние.

Сега земеделецът е внесъл сигнал до комисията „Манолова“, в който твърди, че е станал обект на натиск от страна на собственика на птицевъдната компания „Градус“ АД Иван Ангелов по схема за осигуряване на фиктивен оборот за фирмата му.

Според сигнала – Илчовски е имал „няколко неформални срещи“ в една от бившите резиденции на Тодор Живков, на които е присъствал Бойко Борисов. Той твърди, че по време на една от тези срещи е видял клип, в който се показват издевателства над арестувания бизнесмен Миню Стайков.

Бизнесменът твърди, че „за да няма политически проблеми“, е продавал зърно на цени под пазарната на дружествата на собственика на „Градус“ в продължение на шест години, като последното искане било за двойно по-ниска цена.

Исканията към него с времето ставали все по-нагли. Имало е натиск за закопаване на трупове на норки в негови земи, както и покана за фиктивно завишаване на обороти на компании, които възнамеряват да се листват на борсата. Разривът в отношенията настъпил окончателно през септември 2020 г. Тогава му била поискана 50% от продукцията, възлизаща общо на 40 млн. лв. годишно. „Искаха да дам моята продукция, защото работех в тяхната държава“, разказа бизнесменът. По това време получил предупреждение по телефона от министър да спре да купува земеделска земя, защото щели да го дадат на „нашите прокурори“.

Най-скандалната част от разказа на бизнесмена обаче бе за съдържанието на два записа и участието му в три сбирки, на които е присъствал Борисов – през 2017, 2018 и 2019 г. „На такава среща се събират се и обсъждат кой ще бъде сдробен. Беше поръчан известен бизнесмен, който е още в затвора. От Карнобат… Показаха ми клипове как издевателстват върху един от известните бизнесмени – в килия, сексуално. Да го изнудват за огромни пари“, разказа бизнесменът. Той обяви, че не разполага с този запис и само го е гледал. Имал обаче друг запис. „Клипът е за едно момиченце, което всеки го търси в България. Известна плеймейтка, тя си работи момиче на повикване. Почерпили са ги да обслужи премиера и тя е направила снимките“, твърди пред комисията бизнесменът. Самите кюлчета пък били подарък за рожден ден на Борисов. Първо единият от тях с прякор Пилето подарил малко кюлче. После другият, който има минен бизнес, дал голямо кюлче. “Закачлива” забележка от премиера накарала Пилето да даде още две кюлчета.

Илчовски твърди още, че срещу него е повдигнато обвинение за опит за убийство на Иван Ангелов, „което никога не се е случвало“. Той твърди, че разполага с документи за оказвания натиск, но до показването им в комисията така и не се стигна.

Депутати от ГЕРБ прекъснаха заседанието със скандал, като обвиниха Мая Манолова, че не ги е информирала за променения дневен ред и че не са получили достъп до сигнала на мъжа.

Петя Аврамова заплаши Илчовски с дело за клевета, а Тома Биков предупреди Манолова, че колегите му ще стоят до 1:30 ч. в комисията по ревизията и „ще ви направим луди“.

vlastta.bg

Facebook Comments
Advertisement

Facebook

Календар

юни 2021
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement