Connect with us

България

Скандал в Комисията по отбрана заради F-16

Публикувана

на

Комисията по отбрана към Народното събрание започна със скандал заседанието си, на което се обсъжда дали да бъде подкрепено предложението на правителството да се преговаря със САЩ за закупуване на нови изтребители F-16.

Според БСП не всички документи са били предоставени на депутатите от комисията – конкретно тези на т.нар. „политико-военна група“, които са били дадени на Министерски съвет, но не и на депутатите.

От своя страна заместник военният министър Атанас Запрянов увери, че основният документ, нужен за вземане на решение, е на разположение на депутатите. Предложение за отлагане на заседанието беше отхвърлено с 8 гласа „за“, двама въздържали се и 12 „против“.

Инвестицията във Военновъздушните сили отдавна е планирана – 1,8 милиарда лева за осем бойни самолета, първите от които трябва да получим до две години. Анализите и сравняването на оферти продължиха няколко месеца преди да се стигне дотам Министерски съвет да предложи започване на преговори със САЩ за закупуване на изтребители F-16. Това предложение обаче трябва да бъде гласувано от Народното събрание. Вотът е предвиден за сряда.

Две парламентарни комисии – военната и тази по бюджет и финанси, одобриха решението на кабинета да започнем преговори за покупка от САЩ на F-16. Дебатите се проведоха при закрити заседания.

Само БСП и Воля не са подкрепили предложението на кабинета. Това стана ясно от думите на военния министър Красимир Каракачанов след края на тричасовото заседание на военната комисия. Заради класифицираната информация суми на сделката не бяха оповестени, но според министъра отклонението от досегашната най-скъпа оферта нямало да е повече от 300 млн.

Депутатът от БСП Славчо Велков обаче направи лична прогноза, че било твърде вероятно с ДДС и всички останали харчове покупката на новите самолети да надвиши с около 1 милиард гласуваните предишния път пари от НС в размер на 1,8 млрд. Такива суми заедно с парите за останалите проекти за модернизация на армията щели да надхвърлят 3 милиарда, което било 3 на сто от БВП. Затова и социалистите били против, защото не искат повече от 2 % от бюджета да се заделят за въоръжение. Велков изтъкна и другия аргумент на БСП да гласува против, а именно, че има отклонение от параметрите на първото решение на НС от миналата година за финансовата рамка, сроковете и начина на плащане.

Велков обаче разкри, че по време на заседанието министърът на отбраната е гарантирал, че дори и да ни излезе по-скъпо покупката на изтребителите, това няма да ощети по никакъв начин планираните средства по другите два проекта за патрулни кораби на Военноморските сили и за бойни машини за Сухопътните войски.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни