Connect with us

България

Симеон Дянков: На път сме да пропуснем възможността за влизане в еврозоната до 2026

Публикувана

на

България рискува да пропусне възможността за влизане в еврозоната през 2024 година и ако това се случи, следващата възможност ще бъде най-рано през 2026 г. Критично важно е да има редовно правителство с редовен бюджет – и за влизането в еврозоната, и за Шенген. Оптимист съм, че ще има такова с третия мандат през януари.
Това заяви в интервю за Нова тв. бившият финансов министър на ГЕРБ Симеон Дянков.
Според Дянков и при редовен кабинет влизането в еврозоната ще бъде голямо предизвикателство заради високата инфлация в България и трябва да се приемат спешни мерки от служебното правителство.
„Основната  тема, която в момента стои на масата в Брюксел относно влизането на България в еврозоната, е че нашата инфлация е много над средната в Европа. Ние сме над 5 процентни пункта. Някой може да каже 5 % не е толкова много, но Хърватия, която беше приета само преди няколко месеца беше  с 0,6% над  инфлационната стойност – средната за Европа, и там имаше доста разговори. Ние един вид сме 7 пъти над това, което беше Хърватия“, коментира Дянков. Според него за да овладее поскъпването България трябва да мисли за мерки за ограничаване на цените на основни стоки като хляб, сирене, яйца, масло, мляко, по примера на държави като Гърция и Испания. Идеите за намаляване на ДДС на различни групи стоки не работят – това не помага на крайния потребител, категоричен е Дянков.
Отказът на служебното правителство да внесе проектобюджет за 2023 г. е правилно решение, защото в противен случай на второ четене би се получило наддаване в парламента, от което никоя партия не би могла да излезе, каза още Дянков. Според него обаче е много важно да има редовен бюджет най-късно до април.
„Някъде края на март, началото на април е пределът за приемане на редовен бюджет. Първо защото много системи изнемогват. И второ, за да влезем в еврозоната на нас ни трябва редовен бюджет. А решенията за влизане в еврозоната стават пролетта. И от тази гледна точка това означава редовно правителство. Не редовен бюджет със служебно правителство, а редовен бюджет с редовно правителство“, коментира Дянков. „Ако изпуснем пролетта, това автоматично ни забавя с 2 години за еврозоната. Вместо да се говори за януари 2024-та, ще се говори за януари 2026-а. Просто защото за две поредни години трябва да изпълняваме Маастрихтските критерии“, допълни той. Според Дянков шансовете да има сформирано правителство с трети мандат, най-вероятно на „Български възход“, са добри, като в него се очертава да влязат още ГЕРБ, ДПС и БСП.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни