Connect with us

България

Шопа, Пчелата и награден офицер с орден „За военна доблест „сред руските шпиони

Публикувана

на

Шпионска група, работила в полза на Русия, задържа в петък прокуратурата. Групата е събирала класифицирана информация, която представлява държавна тайна, за да я предостави на Русия, твърди обвинението. Шестима бяха са привлечени като обвиняеми, вчера един от тях беше освободен под парична гаранция, след като направи пълни самопризнания. В момента Софийският военен съд заседава за мярката на останалите. Прокуратута поиска постоянен арест за петимата задържани.

Полк. Петър Петров от Министерството на отбраната е един от 6-имата арестувани за шпионския скандал, съобщава „24 часа“. Военният съд днес ще решава с какви мерки за неотклонение ще бъдат 5-има от тях. Сред тях е и полк. Петров. Той е зам.-шеф на дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ в Министерството на отбраната. Преди това е бил експерт там. Освен военен той е и запален тенисист. Неслучайно част от конспиративните срещи на групата, ръководена от Иван Илиев, са се провеждали на столичен корт.

Преди година полк. Петър Петров бил награден от министър Красимир Каракачанов с орден „За военна доблест“ 3-а степен на церемония във Военния клуб. Още не е ясно откога висшият служител на Министерството на отбраната е действал като част от шпионската група.

Други двама от обвиняемите са офицери от служба „Военно разузнаване“. Ръководителят Иван Илиев е офицер от резерва, служил на същото място. По-късно Илиев, известен в средите като Шопа, бил агент в Гърция и западни държави, а по-късно става преподавател по дисциплини с оперативна насоченост в школата за кадри на Военно разузнаване. Той имал за задача да изгради нелегална агентурна мрежа. Вербувал лица, които имали достъп до класифицирана информация, свързана с НАТО и Европейския съюз (ЕС). Любомир Медаров е бил техен колега, но след пенсионирането си работи в секретното деловодство на парламента. Обвинена като участник е и съпругата на резидента.

Според друг сайт – Фактор, полк. Петров е издигнат от експерт за зам. –шеф дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ по времето на служебния министър Стефан Янев, назначение на президента Румен Радев, а днес негов съветник. Красимир Каракачанов обаче е оставил Петров на важния пост, а на тази стратегическа позиция той е имал реално информация за всички финансови данни в армията, до програмите за модернизация и превъоръжаване, окомплектовката на поделенията, заплатите, личния състав по финансови данни. Позицията му е била стратегическа, защото е знаел точност кой колко и какво харчи, а така и крайните получатели на събираната от него информация в Москва са знаели всичко за българската армия.

vlastta.bg

Facebook Comments
Advertisement

Facebook

Календар

април 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement