Connect with us

България

Шофьорът на Деси Радева от НСО, който кара в насрещното със „солена“ глоба – 30 лв.

Публикувана

на

Полицията е глобила с 30 лева шофьора от НСО, чийто автомобил е влязъл в насрещното движение, докато е превозвал съпругата на президента. Освен това началникът на екипа за охрана е наказан по дисциплинарен ред. Това става ясно от отговори на НСО след запитване на Меdiapool по Закона за достъп до обществена информация. Такъв е резултатът от скандала, по който се шумя доста през ноември миналата година, особено след като дни наред нямаше информация какво точно се е случило и кой е отговорен, а Националната служба за охрана (НСО) и полицията спореха с недомлъвки чрез медиите.

НСО е обект на изострено внимание от страна на данъкоплатците заради специфичната й работа, от която могат да се ползват много тесен кръг хора. Един от най-видимите „ефекти“ от дейността й за обикновените граждани е „специфичното“ движение на лимузините по пътя. Инцидентите с коли на службата са често явление, а този от ноември м.г. стана публично достояние, след като случаен гражданин засне и разпространи всоциалните мрежи видео, на което се вижда как представители на държавната охрана спорят с катаджия.
Авторът на клипа обясни, че бронираният мерцедес на НСО в грубо нарушение на правилника се е движил обратно на движението по еднопосочната улица „Фритьоф Нансен“, за да закара съпругата на президента Румен Радев Десислава до магазин в центъра на София.
През ноември НСО започна проверка на случая, а сега в отговор на Mediapool от там съобщиха, че на водача на автомобила е съставен акт от контролните органи и е глобен за нарушение по чл. 183, ал.З, т. 5 от Закона за движение по пътищата – „навлиза след знак, забраняващ влизането на съответното пътно превозно средство, или се движи в забранената посока на еднопосочен път“. Справка в закона показва, че глобата е в размер на 30 лева.
Началникът на екипа за охрана пък е наказан по дисциплинарен ред, като службата не уточнява каква точно е санкцията. През цялата минала година са били регистрирани 28 пътнотранспортни произшествия с автомобили на НСО, а 11 нейни служители са били санкционирани. На петима са съставени актове за установени административни нарушения, а на други 6 е издаден електронен фиш в отсъствието на контролен орган.
Недоволството на гражданите стана причина шефът на службата генерал майор Данчо Дяков да обещае миналата година, че ползването на специален режим вече ще бъде изключение, а не практика.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни