Connect with us

Бизнес

Схемата на фалшивата криптовалута на Ружа Игнатова

Публикувана

на

Прокуратурата в САЩ все още издирва българката Ружа Игнатова, обвинена за откраднати милиарди долари чрез фалшивата криптовалута OneCoin.

Според официалната информация на американското правосъдно министерство Игнатова и брат ѝ Константин са натрупали над 3 млрд. долара чрез измами. Малка част от тази сума е инвестирана в имоти в България.

Официално Ружа Игнатова се издирва от 2017 година. Неофициално 40-метровата ѝ яхта „Давина“, за 15 млн. евро, кръстосвала Черно море цяло лято.

„Това е класическа измамна схема от типа пирамида. В България имаше не един и два подобни случая преди години. OneCoin просто притежава легитимно лице и достатъчно добър маркетинг. Използва се модерната дума „криптовалута“. Инвестициите в нея, както и очакваният ръст, липсата на инфлация и възможността всяка една трансакция да бъде контролирана, подлъгва хората, че е нещо изключително сигурно и няма как да не бъде доходоносно в бъдеще“ коментира в студиото на „България сутрин“ експертът по киберсигурност Спас Иванов.

Според финансови консултанти хората, инвестирали във фалшивата криптовалута, трябвало да се усъмнят още в самото начало, заради високата първоначална вноска и обещанието да си върнеш инвестицията посредством вноската на други хора, а не от продажбата на продукти. Това е сигурен белег, че става дума за пирамида.

Адресът на OneCoin в България е на емблематичния площад „Славейков“ 6А. Сградата е закупена от Ружа Игнатова през 2014 година за 3.7 млн лв. Инвестициите ѝ в скъпо недвижимо имущество продължават само на метри от сградата на парламента с имот за 5 млн. евро.

„През 2016 и 2017 година беше най-големият бум на криптовалутите. По това време имаше десетки, дори стотици подобни компании. Липсата на всякакви регулации привличаше много хора. Това обаче безспорно е нож с две остриета, тъй като няма никакъв контрол“, отбеляза финансистът Преслав Райков.

Той обясни, че Ружа Игнатова е предлагала OneCoin на хора от Азия, Индия и Африка, където хората са неинформирани и много лесно могат да бъдат подлъгани.

„В САЩ или в Европа, където гражданите са осведомени, тази пирамида се разпознава много лесно и не би пожънала успех“, подчерта още Райков.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни