Connect with us

България

Шефът на Щаба за украински бежанци хвърли оставка

Публикувана

на

Ръководителят на правителствения щаб за бежанците полковник Валери Рачев е подал оставка от поста в сряда вечерта.

Ръководителят на правителствения щаб за посрещане на бежанците Валери Рачев е подал оставка. Все още не е ясна причината за решението, а от Министерски съвет не са коментирали случая.

Правителственият щаб за бежанците беше сформиран през месец март на фона на влизащите в страната украински граждани, бягащи от военните действия в страната. За ръководител на щаба беше избран полковник Валери Рачев, който е и бивш началник на кабинета на външния министър Николай Младенов.

Преди няколко дни изказване на министъра на туризма Христо Проданов предизвика напрежение около бъдещето на помощите за настаняване на украински бежанци в България. Проданов изрази мнение, че осигуряване на подслон в хотелите трябва да спре.

Стотици бежанци, бягащи от Украйна, се настаняват по държавната програми в частни хотели по големите български курорти. Чрез правителствената програмата Министерски съвет изплаща по 40 лв. на ден на хотелиерите.Макар програмата да намялява рисковете, свързани с измами и злоупотреби, се очаква тя да приключи след 31 май. След тази дата помощите ще бъдат организирани по различни начини.

По данни на портала „България за Украйна“ регистрираните за временна закрила украински бежанци у нас са над 81 000 души, а от тях 51 291 са настанени в местата за подслон.

Причините…

Първата е, че има лоша координация в звеното, наблюдавано от вицепремиерката по ефективно управление (и с никакъв административен опит) Калина Константинова.

Освен това в последните дни отново настана напрежение след изказване на министъра на туризма Христо Проданов (БСП), че парите за бежанците в хотели (по 40 лв. на храноден и нощувка) спират три месеца след въвеждането им – в края на май. Същевременно изпълнителната власт така и не въведе компенсации за частните домове, които приютяват хора, бягащи от войната.

„Ние проявихме хуманност към тези хора, които бягат от война, помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях. След което е необходимо тези хора вече да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да плащат наем, да живеят така, както живеят всички останали хора“, каза Проданов.

Валери Рачев вече е потвърдил новината. Той бе поканен за шеф на щаба от външнополитическата съветничка на премиера Весела Чернева.

Рачев е полковник от резерва и бивш началник на кабинета на външния министър Николай Младенов (ГЕРБ), на когото Чернева бе говорител.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2022
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement