Connect with us

България

Шефът на “ Хидрострой“ е задържан и отведен в полицията

Публикувана

на

МВР претърсва часове наред офисите на известния бизнесмен Велико Желев в центъра на София. Той е задържан и e бил на мястото на претърсванията. По тяхна предварителна информация става дума за разследване на принуда.

Централният офис на фирмата е на бул. „Цар Освободител“, срещу Руската църква. Пред сградата на дружеството имаше дълго време полицейски коли и униформени.

Претърсена беше и къщата на бизнесмена във Варна.

Около 22.30 ч. в понеделник Желев бе изведен от офиса на „Хидрострой“ и бе отведен от полицаи. Той не направи изявление.

Велико Желев е бивш шеф на АПИ в правителството „Сакскобургготски“, бивш съветник на министъра на регионалното развитие на Тройната коалиция и настоящ шеф на „Хидрострой“, която е един от най-големите в строителния и пътния бранш. През последните години тя изпълнява проекти за стотици милиони левове.

Към момента от МВР не дават повече информация за разследването на принуда, заради което са следствените действия. По информация на БНР операцията се провежда от СДВР и нямала общо със строителната дейност на фирмите на Желев.

За строителния бос се твърди, че пребивава основно в Дубай. През октомври 2021 г. Бойко Рашков заяви в „Лице в лице“, че един бизнесмен е изпратил 21 млн. лв. в OAE, свързвайки произхода на парите с многомилионна измама за пътно строителство, известна като „Хемус гейт”.

Попитан кой е бизнесменът, за когото говори, Рашков каза: „Мога да кажа, че този човек е „Велик“ и „Жилав“.

В сайта на Хидрострой Желев е посочен като председател на Съвета на директорите. Там е описан като строителен инженер, магистър в специалност „Строителство на сгради и съоръжения” – Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”, магистър по икономика в специалностите „Индустриален мениджмънт” – Технически университет, гр. Варна и „Икономика на търговията” – Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, гр. Свищов, бакалавър по икономика, специалност „Счетоводство и контрол” – СА „Димитър А. Ценов”, гр. Свищов.

„Хидрострой”, която получи поръчката за 360 млн. лева за строежа на тунела под Шипка, се занимава основно с изграждане и асфалтиране на пътища, ремонти и зимно поддържане.

Консорциум от фирми, начело с „Хидрострой”, пое изпълнението на проекта за Северната скоростна тангента. Преди около седмица служебният регионален министър Иван Шишков направи проверка на този обект, като бяха взети проби от асфалта.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни