Connect with us

България

Шефката на парламента дава шанс: Третият мандат трябва да отиде при ИБГНИ

Публикувана

на

Президентските избори ще са през ноември и от гледна точка на икономии е по-добре да са две в едно, ако не се състави редовно правителство, каза днес в Разград председателят на парламента Ива Митева. По закон изборът трябва да стане не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди края на мандата на действащия държавен глава (22 януари 2021 г.), т.е. между 22 октомври и 22 ноември. Въпросът беше обсъждан по време на председателски съвет в Парламента миналия вторник, но единодушие за датата тогава нямаше.

 

По повод на това на кого ще бъде връчен третият мандат тя сподели, че според нея ще е по-добре да го получи парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“. След като и вторият мандат за съставяне на правителство се върна неизпълнен при него, президентът Румен Радев има най-много седем дни – до 27 август сутринта, да възложи на избрана от него политическа формация в 46-ия парламент да направи опит да излъчи управление.

„Актуализацията на бюджета се обсъжда сериозно и задълбочено и ще мине на първо и второ гласуване по график“, каза Митева. Тя бе одобрена на заседание на правителството в края на юли, а оттогава премиерът, представители на кабинета и президентът Румен Радев последователно настояват за приемането й от парламента, като Радев дори заяви, че дебатът за бюджета е въпрос на националната сигурност.

„Друг е въпросът дали бюджетът ще бъде приет с тези параметри, с които е внесен, защото както ние, така и колегите от „Демократична България“ и БСП имат обструкции по отношение на отделни параметри“ – коментира Митева. „Затова министрите са изготвили и актуализирана картина, на Консултативния съвет при президента са представили нова информация и нови данни, така че всичко ще бъде взето предвид, като се работи усилено по този въпрос“, допълни Митева. Според нея парламентът е започнал да работи добре, има обединение около някакви параметри, затова е обнадеждена, че актуализацията ще се случи.Преизчисляването на пенсиите също трябва да се случи, но категорично не по начина, по който е внесен от БСП, смята Митева. Според нея при преизчисляването всички пенсионери трябва да получат увеличение, а не само определен брой от тях.

БСП предлага от 1 октомври пенсиите да се преизчислят с осигурителния доход за 2018 г., като това се направи с пенсиите, отпуснати до края на 2018 г. Такова преизчисление ще остави над 915 хил. души (или 44% от всички пенсионери) без увеличение, каза по време на парламентарен контрол в края на юли социалният министър Гълъб Донев. „Това са 915 хиляди причини ние да предложим пенсиите да се актуализират с вдигане на тежестта на стажа на 1.35 заедно с повишаване на минималната и максималната пенсия“, обясни тогава Донев.

Председателят на парламента изтъкна, че това, което не приема, е популизмът. „Да, много е хубаво да се обещават много пари, но трябва да се вижда реалната картина“ – каза тя. Затова призивът и молбата й към политиците – и към парламента, и към президента, и към Министерския съвет, е да се спре с популизма и да започне да се говори за реалните действия, които трябва да се извършат.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement