Подаването на оставка на правителството „Денков“ е на дневен ред. Това стана ясно от думите на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Отиваме на съвещание, за да вземем решение какво правим, ако този тип нарушавания на разбирателството продължават. Няма да стоим само и да говорим. Ще имаме декларация какви ще са действията ни, сред тях е и потенциално подаване на оставка“, уточни Петков.

ПГ на ПП-ДБ няма да влезе днес в зала в Народното събрание като демонстрация на несъгласие с действията на ГЕРБ-СДС.

„Ние предупредихме, че нещата, които се случват в последните дни, са недопустими. Първо, едно от най-големите събития в последните 2 седмици беше подмяната на Гешев със Сарафов. Ние поискахме министърът на правосъдието да бъде изслушан в зала, но това не се случи, благодарение на скритото мнозинство ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Имахме договорка двата корупционни закона да бъдат вкарани заедно в зала, нашият беше отхвърлен със същото това мнозинство“, заяви още Петков.

Той подчерта, че ПП-ДБ няма да допуснат такава задкулисна коалиция да избере ръководителите на всички регулатори.

По неговите думи е нарушена договорката, че председателите на Сметната палата, БНБ и Здравната каса ще бъдат обсъждани и решавани между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

„Ако някой си мисли, че докато имаме правителство, което е много важно за България, и има успехи, говори се за Шенген и бюджет с 3% дефицит, всички регулатори с мандат от 5 г. ще бъдат заменени с това скрито мнозинство, няма как да дадем контролите на държавата на това мнозинство – прикрито и набързо“, аргументира се Петков.

ГЕРБ няма да събори кабинета, но те искат да управляват еднолично. Ротационно правителство няма да има. Тази теза пък защити Бойко Борисов пред медиите в парламента. Той обвини ПП-ДБ, че искат да овладеят БНБ и регулаторите.

„Нали никой не се смънява, че няма да има ротационно правителство. Излиза, че ни плашат, че ще падне правителството. Аз няма да сваля правителството. Те с всички сили се стараят да спечелят местните избори“, каза Борисов в кулоарите на парламента и припомни цитата от публикуваните записи на заседанието на ПП, че ще готвят местните избори с тяхно МВР.

„Споразумение няма, вчера ясно казах – най-правилно е да се подпише споразумение, което да ни придържа към него, те правят всичко, за което Делян Добрев предупреждаваше, и на всичкото отгоре искат да командват парламентарната ни група“, добави лидерът на ГЕРБ.

По думите му от ПП-ДБ не говорят за бюджет и другите важни неща, а се вълнуват само от назначения и овладяване на регулаторни органи. Искат да управляват държавата еднолично – заключи Борисов, който разкри, че едва вчера се е запознал с Лена Бориславова на прием в посолство и е разбрал това.

Борисов изрази „апел и загриженост към премиера Денков да си стъпи като премиер, но те говорят само за службите, а в същото време областните управители на Радев още са си по местата“.

Борисов каза още, че ГЕРБ ще настояват Димитър Радев да остане управител на БНБ, „като доказан експерт, специалист и много ясна кандидатура“, но от ПП-ДБ имали други виждания и предложения.

„Назначават навсякъде своите хора. Те нямат политическо семейство, те искат всичко“, заключи Борисов.

vlastta.bg