Connect with us

България

СГС: Бизнесменът Огнян Донев е невинен

Публикувана

на

Софийският градски съд призна бизнесменът Огнян Донев за невинен по обвиненията за укриване на данъци. Неговият съдружник в „Софарма” и изпълнителен директор на „Телсо” АД Борис Борисов също беше обявен за невинен от съдия Даниела Борисова. Съдът отхвърли и гражданските искове на Министерството на финансите – съответно над 62 млн. лв. за Донев и 7,5 млн. лв. срещу Борисов.

Двамата са подсъдими за укриване на данъци от седем сделки с акции на „Софарма“ и в различни конфигурации между няколко фирми.

4 години затвор за Донев поиска прокуратурата по делото за укрити данъци, водено срещу него от 2016 г. насам.

Двамата бяха подсъдими по чл. 255 от НК – за укриване на данъци, за 7 сделки с акции на „Софарма“ и в различни конфигурации между фирмите „Елфарма“, „Телсо“ АД, „Софстрой“, „София“ АД, „Телекомплект“ АД и „Финансово консултантска компания“ АД. Тъй като продажбите са станали на нерегулиран пазар, спорът беше кое подлежи на облагане като печалба. Пакетите акции са продавани по правилата с пряко договаряне между свързани лица по 1 лев за брой и върху тази стойност е платен дължимият данък. А прокуратурата пресмята в различните случаи цени по малко над 9 лв. за акция – колкото смятат, че биха стрували на свободния пазар. Така, най-общо казано, вади числото „А“ от числото „Б“ и получената разлика я претендира като евентуална подлежаща на облагане печалба.

След делото днес Донев каза, че след 7 години ходене по мъките иска първо да си почине. Той обаче заяви, че делото няма да свърши скоро – визирайки следващите инстанции, а и „идеята на това дело е да не свърши скоро“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни