Connect with us

България

Създадоха водка „Атомик“ от ръж и вода от Чернобил

Публикувана

на

Бихте ли си купили водка с името „Атомик“? А ако ви обяснят, че името идва от произхода на водката – а именно зоната около АЕЦ „Чернобил“?

Такава водка съществува. От нея има едина-единствена бутилка.

Водката е направена със зърнени култури и вода от забранената край „Чернобил“ 30-километрова зона. Това е първият консуматорски продукт, който е произведен в този район след аварията в централата през 1986 г.

Екипът зад „Чернобилската алкохолна компания“ е започнал проекта с отглеждането на зърно в зоната.

„Идеята ни беше след това да го използване, за да правим алкохол“, обясняват те.

Те не са просто експериментатори, а всъщност са екип от учени, които имат интерес към зоната около „Чернобил“. Те са изучавали как земята се е възстановила след катастрофалния инцидент през 1986 г.

Надеждата им е да използват печалбите от продажбите да помогнат на хората в Украйна, които все още страдат от икономически и здравословни последици след трагедията.

Радиоактивна водка?

„Това е единствената съществуваща бутилка – треперя, когато я надигам“, обяснява проф. Джим Смит от Университета в Портсмут, Великобритания.

Ученият уверява: Водката не е по-радиоактивна от която и да е друга.

„Всеки химик ще ви каже, че когато дестилирате нещо, всички нечистотии остават в отпадъчния продукт. Така че ние взехме ръж, която е слабо облъчена, и подпочвени води и ги дестилирахме“, обяснява професорът пред BBC.

Учените са помолили университета в Саутхамптън, оборудван с добра лаборатория за изследване на радиоактивност, да изследват водката.

„Те не откриха нищо. Всичко беше дори под нивата, които те могат да засекат“, обяснява проф. Смит.

Д-р Генади Лаптев, учен в украинския хидтрометеорологичен институт в Киев, също е сред учредителите на „Chernobyl Spirit Company“. Той обяснява, че земята около централата не бива просто да бъде изоставена, а трябва да се използва разумно.

„Можем да я използваме по различни начини и да произвеждаме нещо, което ще бъде напълно чисто от радиоактивност“, казва той.

Защо точно водка?

Отговорът на този въпрос се крие отчасти в същността на водката – чист, дестилиран продукт, който се прави дори и от облъчената с радиация ръж. Но, според проф. Смит, създаването на радиоактивна водка е нещо повече от маркетингов трик. Той се надява, че продажбите на водката, ще помогнат за осигуряване на подкрепа за пострадалите от експлозията.

Той изучава района от 90-те години на миналия век и е силно впечатлен от фактът, че икономическите условия за хората в Украйна са останали плачевни, но природата, макар и силно пострадала, започва да се възстановява.

„Има радиационни горещи точки, но в по-голямата част облъчването е по-ниско, отколкото в други част на света, с естествено висок радиационен фон“, казва той.

Проблемът за хората, които живят в района, е по-лошата храна, липса на здравни услуги, работа или инвестиции, обяснява проф. Смит.

Именно затова той се надява с печалбите от продажбата на „Атомик“ да се подпомогнат местните общоности. Останалото ще бъде реинвестирано в бизнеса.

„Сега, 30 г. по-късно, най-важното нещо в района е икономическото развитие, а не радиоактивността“, настоява проф. Смит.

Какъв е вкусът?

Барман от лондонския „Bar Swift“ сравнява „Атомик“ с обикновена водка. Според него тя има леко плодови аромати, но не е прекалено различна.

А какъв коктейл би направил? Разбира се, мартини. Но засега има само 1 бутилка „Атомик“, така че скоро  няма да пием чернобилски мартинита.

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2020
П В С Ч П С Н
« ян.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829